Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen upp på listan

/

Annons

Så var 2014 för landshövdingen

Kanske fick du lämna Rosenbad i höstas, kanske satt du i något statlig eller privat bolag eller jobbade inom någon myndighet.

Problemet med att beskriva ditt 2014 är att vi inte vet vem du är.

Rekryteringen av nya landshövdingar följer ingen given mall. Ofta handlar det om en person som har politisk bakgrund och inte sällan personer som suttit i regeringen.

Får se nu – vilka var det som försvann i höstas?

Det första namnet i den gamla regeringen vi tänker på som en "typisk" landshövding är en person som ganska nyligen fick ett hus uppkallat efter sig. Birgit Friggebod blev ju trots allt landshövding.

Stefan Attefall har sina rötter i Västerbotten.

Men är det inte dags för en kvinna?

Efter en diger historisk lista med namn som Baltzar, Arthur, Ragnar, Gustaf, Hjalmar borde vi leta efter en Eva, Maria, Karin eller vad det nu kan bli.

Vi har haft landshövdingar i Västernorrland sedan 1634 även om den förste, Stellan Mörner, verkade över hela Norrland med undantag av Gästrikland.

Så blir 2015 för nye landshövdingen

Oavsett vem du nu är kommer du till ett län som haft en hygglig befolkningstillväxt de senaste åren.

Dock väldigt blygsamma siffror i jämförelse med storstadsregionerna.

Du kommer också att få kännedom om att länet har en äldre befolkning är riksgenomsnittet.

Ganska snart kommer du också att lära dig att exportindustrin är viktig.

Sannolikt kommer landshövdingeuppdraget inte att förändras speciellt mycket.

Det rullar liksom på.

Det innebär att det kommer att bli en hel del utspel från din sida kring dubbelspåret, övrig infrastruktur, satsningar på Mittuniversitetet. Med mera.

Dina företrädare har också haft bekymmer med att lyfta fram hela länet som en enhet. En fråga du kommer att få brottas med.

Det kanske mest intressanta blir också om länet i en framtid kommer att bli en region, vilket gör att vissa av dina ansvarsfrågor läggs över på politikerna.

Oavsett vad som händer så räknar vi med att du kommer att sticka ut hakan emellanåt – därför har du en given plats på listan.

Mer läsning

Annons