Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen vill ha regiontåg till Umeå

Landshövding Gerhard Larsson är positiv till regional tågtrafik mellan Sundsvall och Umeå. I ett brev idag ställer han sig bakom en ansökan hos regeringen, från länstrafikbolagen i Västernorrland och Västerbotten, om rätten att köra tågtrafik över länsgränsen.

Annons
Planeringen inför upphandling av tågtrafiken på Botnia- och Ådalsbanan pågår just nu.
Rätten att köra regional tågtrafik över länsgränsen är en väsentlig pusselbit för att skapa en positiv resandeutveckling och knyta grannlänen närmare varandra menar landshövdingen, skriver landshövding Gerhard Larsson i ett pressmeddelande.
Nu när regionen har åtagit sig att finansiera regional tågtrafik mellan Sundsvall och Umeå är det viktigt att regeringen ger regionen möjlighet att driva denna tågtrafik på ett rationellt sätt, skriver han.

Snabbtåg i Norrland
Västernorrland och övriga Norrlandslän ansökte tidigare i år hos regeringen om att få bilda ett utvecklingsområde för gränslöst och upphandlad tågtrafik.
Tanken är att staten och regionen ska ta ett gemensamt långsiktigt åtagande för att utveckla snabbtågtrafiken i Norrland, förklarar landshövdingen.
Ett steg i detta är att mjuka upp SJ:s trafikeringsmonopol och ge regionen större möjligheter att påverka snabbtågstrafiken.

Proposition före nyår
Den stora fördelen med att stat och region tar ett gemensamt ansvar för snabbtågtrafiken är att investeringarna i järnvägen kommer till större nytta ur ett resandeperspektiv, skriver Gerhard Larsson.
Förhoppningen är att regeringen ska ge länen ett positivt besked i den transportpolitiska propositionen som väntas komma före årsskiftet.
Jag hoppas att regeringen tar tillvara regionens initiativ och vilja att skapa en attraktiv persontågtrafik, avslutar landshövdingen.

Mer läsning

Annons