Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen vill se nya teatersatsningar

/
  • Gerhard Larsson vill ha en kulturell profil i Västernorrland, något som han saknar idag.
  • Elvy Söderström, socialdemokrat i Örnsköldsvik, är besviken över att det inte blir något scenhus i Sundsvall.
  • Sigbritt Ahl är socialdemokratiskt kommunalråd i Härnösand. Hon tror inte att hennes kommun mäktar med några fler större kultursatsningar.

Scenhuset i Sundsvall är skrotat. Det gör att landshövdingen plötsligt har 40 miljoner kronor över i EU-pengar och regionalstöd. — Nu får vi höra om det finns andra intressen i länet. Jag kommer att vara lyhörd om Härnösand eller Örnsköldsvik hör av sig, säger Gerhard Larsson.

Annons
Helst vill han ha en satsning inom teaterområdet.
De här pengarna finns ju reserverade för sådana ändamål. Vi kan vara med att stötta upp, komplettera och hjälpa till om det är någon som vill satsa, säger Gerhard Larsson.
Han pekar på att Västerbotten har sitt operahus i Umeå och att Gävleborg har sitt konserthus i Gävle.
Det drar många nationella tillställningar inom operavärlden, inom andra konstarter och inom konsertvärlden. Vi kan inte konkurrera i samma område. Men vi har en duktig länsteater och det skulle vi kunna bygga vidare på, säger Gerhard Larsson.
Ett scenhus i Sundsvall hade varit ett embryo i den riktningen.
Det hade förstärkt de mjuka frågorna och kulturen över huvudtaget i Sundsvall. På sikt hade huset gett mycket för kommunen, säger Gerhard Larsson.
För Härnösands del konstaterar kommunalrådet Sigbritt Ahl att kommunen redan satsar mycket på kultur, i genomsnitt tvåa i landet efter Helsingborg. EU-pengar är också klara för ombyggnad av Norrdans lokaler.
Vi har lämnat i från oss länsteatern en gång. Vi har inga planer på att ta tillbaka den nu. Jag har svårt att se vi ska göra någon ytterligare expansion på kultursidan, säger Sigbritt Ahl.
Hennes kollega Elvy Söderström i Örnsköldsvik är mycket besviken över att scenhuset i Sundsvall inte blir av. Samtidigt tycker hon att länets största kommun bör vara ett nav för scenkonsten även i fortsättningen.
Vi har inte alls de lokaler som finns i Sundsvall. Sedan är det inte realistiskt att tro att vi skulle hinna genomföra en sådan här satsning med de tidsramar som finns, säger Elvy Söderström.
Länsstyrelsens EU-ansvarige, PG Hånell, tror inte att det blir några problem att pytsa ut de överblivna pengarna. Det finns två-tre mindre projekt som fått stå tillbaka för scenhuset, och som nu är aktuella.
Tidigare har det bara varit diskussioner. Nu kommer vi att skicka andra signaler, säger PG Hånell.
Av länsstyrelsens 40 miljoner kronor var 17 miljoner så kallade projektmedel som hämtats ur en pott med pengar som oftast går till företag och lantbruk.
Det blir inga problem att hinna göra av med de pengarna heller. Vi har fått inga många ansökningar eftersom reglerna delvis kommer att ändras den 1 juli, säger PG Hånell.

Mer läsning

Annons