Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget frias – slipper betala 30 000 kronor i vite för korridorvård

Allt går inte landstinget emot i ekonomin. Nu slipper man notan på 30000 kronor i vitesstraff för fem felställda sjukhussängar på en avdelning i Sundsvall.

Annons

Arbetsmiljöverket backar och landstinget slipper betala 30 000 kronor.

Det är kammarrätten i Stockholm som friar Västernorrlands läns landsting i en dom som upphäver ett tidigare utslag i mars i år från förvaltningsrätten.

30000 kronor hade begärts i vite från Arbetsmiljöverket som vid en inspektion i februari 2015 upptäckte fem felplacerade patientsängar på Sundsvalls sjukhus.

Läs mer: Fullt på medicinavdelningarna – övertid för att klara överbeläggningarna

Läs mer: Överbeläggningar bidrog till tre dödsfall

Sängarna stod inte med minst 0,8 meter fritt utrymme längs båda långsidorna vilket krävs av arbetsmiljöskäl.

Landstinget menar dock att man hade skäl att bryta mot förbudet mot korridorvård. Sängarna stod som de stod så att man kunde övervaka patienterna och ingripa snabbt om det behövdes till följd av deras sjukdomstillstånd.

Arbetsmiljöverket har backat i domstolen och godtar landstingets förklaring. Det hör också till bilden att kardiologen efter inspektionen har fått nya och bättre lokaler.

Korridorvård har under de senaste åren kostat stora pengar för landstinget. Sedan 2002 har förvaltningsrätten utdömt mer än 2,5 miljoner kronor totalt i flera viten mot landstinget.

Läs mer: Nya viten hotar för vårdens arbetsmiljö

Mer läsning

Annons