Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget stänger 93 vårdplatser i sommar

/
  • Bristen på framför allt sjuksköterskor gör att landstinget stänger ytterligare 18 extra vårdplatser i år jämfört med förra sommaren. Från 471 öppna vårdplatser går man ner till 378 stycken.

Landstinget Västernorrland stänger 93 vårdplatser på sjukhusen i sommar.
Jämfört med i fjol handlar det om ytterligare 18 vårdplatser som dras ner i Sundsvall.

Annons

Sommaren står för dörren på länets sjukhus och bristen på framförallt sjuksköterskor gör att landstinget tvingas dra ner extra mycket på verksamheten. Cirka 20 procent av vårdplatserna stängs därmed, det vill säga i snitt var femte vårdplats.

– Tittar man förhållandevis hur många vårdplatser vi stänger i Sundsvall jämfört med Sollefteå och Övik så är det ungefär en lika stor del av sjukhusen som vi stänger, säger Margareta Berglund Rödén, förvaltningschef för specialistvården.

Läs också: Rödén avgår som chef

Hon säger ändå att hon känner en trygghet och att situationen är under kontroll.

– När jag pratar med kamrater i landet i övrigt finns det de som har det betydligt tuffare än vi och de som har det lite lättare. Så vi ligger nog ungefär som ett genomsnitts-landsting när det gäller sommaren, säger Margareta Berglund Röden.

Samtidigt har det under en längre tid uttryckts en stor oro när det gäller just sommaren från både personal och berörda fackförbund. Oron handlar främst om hur man ska klara patientsäkerheten när det fattas personal.

Vad har du att säga till personal som inte delar ditt lugn?

– Man borde sätta sig ner och analysera vad oron faktamässigt består av och framföra den så att vi får vidta åtgärder. Man måste bryta ner sin oro till vad den består av och vilka risker som finns, säger Margareta Berglund Rödén.

Hur kommer det sig att du inte delar fackets oro?

– Vi kanske har olika roller. Alla somrar innebär en viss oro för vad som kommer att hända och hur ansträngt det kommer att bli. Jag känner ändå att vården kommer att fungera den här sommaren också, säger Rödén.

Men är det ett värre läge jämfört med i fjol?

– Vi har ju färre vårdplatser öppna så på så på det sättet är det tuffare, säger Rödén.

Hon har däremot inga siffror på hur många sjuksköterskor som nappat på att skjuta fyra semesterveckor och i gengäld få 65 000 kronor extra i ersättning. Man har även haft extra svårt att rekrytera medicinska sekreterare i sommar.

Mer läsning

Annons