Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget utan internet efter avgrävd kabel

Ett enda kabelbrott i nedre Haga slog ut all landstingets internetuppkoppling i Sundsvall, Ånge och Kramfors.
– Det låg nere i två timmar. Ett sånt här avbrott ska inte få dessa konsekvenser, säger Lars Jensen IT-chef landstinget i Västernorrland.

Annons

Det var under ett arbete med att gräva ner motorvärmarstolpar i nedre Haga som kabeln grävdes av. Ett avbrott som fick ordentliga konsekvenser för landstinget i Västernorrland med en helt bruten internetuppkoppling för verksamheten i Sundsvall, Ånge och Kramfors.

– Jag har inte fått några rapporter om vårdkonsekvenser av detta. Men det är helt klart en brist att det får sådan effekt, säger Lars Jensen.

Landstinget upphandlar sin internetuppkoppling av Tieto Sweden som i sin tur köper tjänster av Telia som använder Servanets nät i Sundsvall.

– Det är inte ovanligt att det får stora konsekvenser när en kabel går av. Vi är bara leverantörer av fibern medan det är Tieto har affärsrelationen med landstinget och oss. Nu var det en entreprenör som gjorde markarbeten och det är det företagets uppgift är att ha koll på var de andra kablarna ligger, säger Servanets platschef Gunilla Lagergren.

Områdena som drabbades var Granloholm, Haga och Bydalen och under måndagskvällen jobbade montörer med att laga den trasiga kabeln.

– Vi har dragit ungefär 180 meter ny kabel, det är inte så mycket utan vi kunde göra det för hand, säger Tomas Strömstedt telemontör för ElTel.

Tillsammans med Peter Berglund fick de ställa sig och svetsa ihop alla de små tunna fiberledningarna.

– Det var himla tur att det var den här kabeln och inte en annan som ligger några meter bortanför. Hade den gått av hade all tv brutits, hela styrsystemet för fjärrvärmen, styrsystemet för Tunadal och en massa annat, säger Tomas Strömstedt.

Reparationerna pågick fram till midnatt, då allt var helt igen.

– När vi fick kännedom om brottet klockan 13.35 satte vi in resurser för att åtgärda det, säger Gunilla Lagergren.

Läs även: Sveriges radio P4 Västernorrland tekniska problem

Mer läsning

Annons