Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget utreder läcka till journalist – men förnekar efterforskning av källa

Landstinget Västernorrland utreder hur e-post från oppositionsrådet Per Wahlberg (M) hamnat hos en journalist. Undersökningen har inte gett något resultat, men enligt landstinget handlar det inte om efterforskning av källa.

Annons

– Det finns en misstanke om att mejl kommer ut på andra vägar än de formaliserade och avsedda vägarna, säger Per Wahlberg.

Wahlberg beskriver att han har aningar om att e-post lämnats ut till journalist utan sekretessprövning.

Det konkreta fallet ägde rum i våras när Wahlberg kontaktades av en journalist och det ifrågasattes var han var folkbokförd, eftersom han även har en lägenhet i Stockholm.

Läs också: Aktionsgruppen överklagar ortopedibeslutet – hävdar att Wahlbergs (M) röst är ogiltig eftersom han bor i Stockholm

– Då fick jag frågor där jag uppfattade det som att man satt och läste från mejlkorrespondens som jag haft, utan att jag tidigare haft någon begäran om utlämning av e-post som allmän handling, säger Wahlberg.

Hur allvarligt ser du på det här?

– Det är inte bra. Demokratin har sina spelregler och det finns rutiner för hur vi hanterar allmänna handlingar och hur e-post ska lämnas ut. Jag tycker det är jätteviktigt att vi följer det regelverk som vi har, säger Wahlberg.

Läs också: Per Wahlberg (M) efter beskedet om den misstänkte: "Har varit en jobbig tid"

– Det finns en misstanke och jag har lyft frågan. Jag har ingen bra förklaring själv så jag har skickat frågan vidare, säger Per Wahlberg med anledning av att e-post

Landstingets IT-chef Lars Jensen har haft ansvaret för utredningen.

– Per har känt att han inte vet hur e-post har hamnat på vissa ställen. Vi har egentligen bara tittat igenom hans enheter för att se att det inte är några konstighter på dem. Med enheter menar jag hans mobiltelefon och läsplatta, men vi hittade ingenting konstigt, säger Lars Jensen.

Enligt Jensen är det här första gången som han fått en sån här förfrågan från en medarbetare.

Varför utreder ni det här?

– Det är ganska enkelt. Om Per ber oss titta på det här så gör vi naturligtvis det, säger Jensen.

Men när Per uttrycker en oro att mejl kommit på villovägar till en journalist, när ni då tillsätter en utredning, tangerar inte det att ni efterforskar en källa?

– Nej, det tycker jag inte. Vi har inte tillsatt någon utredning utan vi har helt enkelt tittat på hans enheter om det finns några konstigheter där som inte borde finnas, säger Lars Jensen.

Läs också: Var fjärde tror man får efterforska källa

Enligt meddelarfriheten har anställda på statliga och kommunala myndigheter samt kommunala bolag rätt att meddela och offentliggöra uppgifter. Den som tar emot ett tips får sedan inte avslöja källan om han/hon vill vara anonym. Meddelarfriheten gäller inte uppgifter med så kallad kvalificerad sekretess.

Enligt yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen är det straffbart för en offentlig arbetsgivare att efterforska en källa som lämnat information till massmedia.

Läs också: Experten meddelar stor okunskap om frihet

Mer läsning