Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget Västernorrland sjukast i landet – och beslutsångest hotar att förvärra läget

Landstinget Västernorrlands sjukhusdirektör Nina Fållbäck-Svensson oroas över att sjukfrånvaron bland landstingets anställda är högst i Sverige. Och den stora beslutsångest som vilar över landstinget riskerar att göra vårdpersonalen ännu sjukare.

Annons

– Jag är jätteolycklig över att det ser ut som det gör. Det här innebär att vi måste jobba med arbetsmiljöfrågorna och skapa goda arbetsförutsättningar för medarbetarna. Vi har sett att siffrorna ökar och nu har vi högsta siffrorna i landet och det är en väldigt olycklig utveckling, säger Nina Fållbäck-Svensson.

Utvecklingen inom Landstinget Västernorrland är en spegelbild av situationen i landet. Sjukpenningtalet i Sverige låg 2010 på sin lägsta notering någonsin när antalet genomsnittliga sjukdagar låg på 6,0 dagar. Därefter har sjukpenningtalet ökat konstant till den senaste noteringen på 10,6 dagar, vilket är en ökning med cirka 75 procent.

Landstinget Västernorrland hade högst sjukfrånvaro i Sverige under 2015.

Landstinget är samtidigt den institution i samhället som ska göra medborgarna friska, men när dess medarbetare bara blir sjukare och dessutom är sjukast i Sverige, kan det ändå kännas som en ekvation som inte riktigt går ihop.

Läs också: Sjukfrånvaron ökar i landstinget

I en analys som landstinget gjort över sjukfrånvaron tar man bland annat upp den osäkerhet som skapas av omorganisationer, eftersom "ovisshet att inte veta vad som händer skapar stress".

Läs också: Oppositionen vinnare på landstingsfullmäktige – beslut om både rehab och akutortopedin skjuts upp

Och just ovissheten genomsyrar stora delar av landstinget där besluten om besparingar skjuts på framtiden via förnyade utredningar och återremisser.

Finns det inte en risk att det här ytterligare förvärrar situationen vad gäller sjukskrivningar?

– Absolut, så kan det vara. Ju längre det dröjer innan vi får några beslut, desto värre kan situationen bli just när det gäller sjukskrivningstalet, säger Nina Fållbäck-Svensson.

Landstinget Västernorrlands sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid låg under 2015 på 7,3 procent, vilket alltså är högst i landet och en ökning från 6,6 procent året före. Som förklaringar nämns i årsredovisningen bemanningproblem samt tjänstgöring varannan helg.

Läs också: Sjukhuset testar bättre helgschema

Som ett exempel på konstruktiva åtgärder nämner Fållbäck-Svensson därför satsningen på ett bättre helgschema för vårdpersonal. Till hösten inför landstinget tjänstgöring två av fem helger på länsverksamheterna kardiologi, medicin och geriatrik, neurologi och rehabilitering.

– Det är något som har framförts väldigt tydligt från de fackliga organisationerna att de anställda tycker det är tungt att jobba varannan helg, säger Nina Fållbäck-Svensson.

Mer läsning

Annons