Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets hälsocentraler blöder allt mer: "Vi får inga sökande till tjänsterna"

Stafettkostnaderna ökar oroväckande inom primärvården. Ett fåtal hälsocentraler står för de största kostnaderna och totalt ligger cirka 75 procent av hyrkostnaderna hos primärvården i Ångermanland.

Annons

Läs också: Här är hälsocentralerna som har flest stafetter – två enheter står för 15 miljoner kronor

Stafettkostnaderna inom primärvården i Landstinget Västernorrland har ökat med tio miljoner kronor hittills i år, jämfört med samma period i fjol.

På landstingets 19 hälsocentraler låg utgifterna för hyrpersonal på 34 miljoner kronor under årets sju första månader 2014. Under samma period i fjol steg dessa kostnader till 38 miljoner kronor.

Läs också: Stafettkostnader slår nya rekord i Landstinget Västernorrland: "Det är väldigt allvarligt"

Efter januari–juli under 2016 har stafettkostnaderna nu ökat kraftigt till 48 miljoner kronor, en uppgång med 23,7 procent.

– Det är naturligtvis otroligt allvarligt. Det är både allvarligt och oroväckande, säger Erik Grundberg, primärvårdschef i Landstinget Västernorrland.

Varför har situationen förvärrats?

– Läkare har slutat där en del har gått i pension och andra slutat av andra skäl. Vi har helt enkelt svårt att rekrytera och får inte tillräckligt med sökande till ordinarie tjänster, säger Erik Grundberg.

Läs också: 32 läkare i primärvården slår larm: "Besparingar hotar patientsäkerheten"

För att erbjuda primärvård är man därför tvungen att hyra in läkare och till viss del även sjuksköterskor.

Enligt de siffror vi har tagit del av ligger 75 procent av stafettkostnaderna i Ångermanland?

– Ja, om man tittar på volymerna så är det så. Tittar man på till exempel Sollefteå så har vi bara en ordinarie läkare där, säger Grundberg.

Mittmedia har tidigare begärt ut de ekonomiska resultaten för landstingens olika hälsocentraler, men nekats trots att vi även överklagat till Kammarrätten. I höstas gick majoritetens landstingspolitiker ut med en avsiktsförklaring om att "förtäta antalet hälsocentraler i Sundsvall, där konkurrensläget är som hårdast och där underskotten är som störst". Sedan backade man och ingen nedläggning är aktuell i dagsläget, även om hotet lever kvar.

Läs också: Landstinget vägrar lämna ut statistik för hälsocentraler

En förklaring är att landstingets hälsocentraler tappat listade patienter till privata utförare som nu har flest patienter i både Medelpad och Härnösand. Samtidigt är en av de absolut mest kostnadsdrivande posterna just stafettpersonal.

– Men i till exempel Ådalen är vi ensamma. Där finns ingen privat utförare utan det är bara landstinget som har hälsocentral, men vi får inga sökande till tjänsterna, säger Erik Grundberg.

Medelåldern bland de kvarvarande distriktsläkarna på landstingets hälsocentraler är dessutom hög.

Riskerar stafettproblemet att förvärras?

– Ja, men jag ser det här som en nationell fråga eftersom det berör alla landsting mer eller mindre. Vad vi kan göra är att försöka göra yrket som allmänläkare och oss som arbetsgivare så attraktiva som möjligt så att man vill jobba hos oss, säger Grundberg.

Mer läsning