Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsdirektör Anders L Johansson fick sparken

/
  • Landstingsdirektör Anders L Johansson avgick inte frivilligt. Han fick sparken.

Landstingsdirektör Anders L Johansson fick sparken.
Det är kontentan i ett klargörande pressmeddelande från Landstinget Västernorrland.

Annons

Sedan ST förra veckan avslöjade att landstingsdirektör Anders L Johansson ska lämna sin post som landstingets högste tjänsteman har det varit oklart om vem som egentligen tog initiativet. Frågan gäller om Johansson avgick frivilligt eller om det i stället var Landstingsstyrelsens vice ordförande Erik Lövgren (S) som gav honom sparken.

Om Johansson lämnat sin post på eget initiativ borde han enligt sitt chefsavtal få sex månadslöner, men i stället har han beviljats tolv månadslöner. I pengar handlar det om 840 000 kronor extra.

Nu kommer besked från landstinget att det var på initiativ från Erik Lövgren som landstingsdirektörens chefsuppdrag avbryts i förtid. Därmed har landstingsdirektören rätt till en uppsägningstid på tolv månader enligt sitt chefsavtal.

– Vi är i behov av en nystart som präglas av dialog och kommunikation med såväl medarbetare som invånare. För att den nystarten ska få bästa förutsättningar, är Anders L Johansson och jag överens om att det är nödvändigt att vi går skilda vägar, där han lämnar sin tjänst, säger Erik Lövgren i ett pressmeddelande.

Lövgrens uttalande kan tyckas märkligt eftersom han så sent som förra torsdagen tvärtom berömde vad Johansson åstadkommit under sina fem år vid makten.

– Anders L Johansson har gjort ett bra jobb för Landstinget Västernorrland. Jag är nöjd med hans insatser. Vi är nu överens om den här lösningen, sa Erik Lövgren då.

Anders L Johanssons uppsägningstid om tolv månader träder i kraft från och med den 20 november efter Landstingsfullmäktiges sammanträde. Övriga förmåner och villkor är sedan tidigare fastslagna i Johanssons chefsavtal och kan inte förändras genom den här överenskommelsen.

Johansson får därmed tolv månadslöner på 140 000 kronor, vilket ger den totala summan av 1 680 000 kronor från Landstinget Västernorrlands allt mer barskrapade kassakista.

Mer läsning

Annons