Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets längsta grotta finns i Midskogsberget

/
  • VÄN MED BERGET. Grottorna på Midskogsberget är inget för den med mörkerrädsla eller klaustrofobi. De första metrarna hjälper dagsljuset till, sedan är det mörkret och berget som omsluter dig. Anders Pettersson från Matforsklubben Expedition Altitud har precis tagit sig igenom Drömgrottans smalaste passage. När en icke dokumenterad del för ett par veckor sedan kontrollmättes stod det klart att grottan är länets längsta med sina 185 meter. Foto: Anna Quayle
  • TRE NIVÅER. Andreas Almberg är i färd med att häva sig upp en nivå i Drömgrottan på Midskogsberget.
  • OVAN MARKEN. Väl ute ur grottsystemet bjuder Midskogsberget på en vidunderlig utsikt. Krister Selander och  Anders Pettersson från Expedition Altitud diskuterar bergets dragningskraft: ”Det är en bra magnet för Sundsvallsområdet att vi har länets längsta grotta”, säger Krister.

En undre värld – fattig på ljus men rik på upplevelser.
Midskogsbergets grottor har i många år fascinerat traktens äventyrare.
Nu kan området dessutom stoltsera med länets längsta grotta.

Annons

Midskogsberget, längs vägen mellan Nolby och Tunbyn, är ett unikt naturområde som sedan i somras är skyddat av ett naturvårdsavtal.

Både in– och utsidan bjuder dessutom på utmaningar utöver det vanliga. Bergets branta sydsluttning lockar till sig klättrare från hela Sverige och bergets geologi gör området intressant för den med intresse för grottor.

 

185 meter lång

Att länets längsta grotta finns på Midskogsberget stod klart för ett par veckor sedan efter en kontrollmätning av Sundsvallsspeleologen Joakim Mårdstam.

– Drömgrottan är nu officiellt 185 meter lång, konstaterar han.

Den imponerande krypgrottan undersöktes redan för femton år sedan – men det är nykartering av en sidogång som gett rekordlängden.

– Vi utforskade den efter ett tips från den förra generationens klättrare, berättar Joakim Mårdstam, som också gav den långa blockgrottan sitt namn.

– Det kändes verkligen som om vi hade hittat drömgrottan, förklarar han.

En grupp som den senaste tiden tillbringat en hel del tid i Midskogsbergets undre värld och dessutom har satsat på visningar är Matforsklubben Expedition Altitud. Skolklasser och grupper har under året guidats genom delar av Drömgrottan.

– Vi hade nyligen en grupp om 20 här och den yngsta som varit ner i grottan är fem år, säger Andreas Almberg från föreningen.

 

Okända platser

Drömgrottan är dock inget för den oerfarne speleologen. Flera passager är mycket trånga och det finns sidogångar som kan förvirra. För den oinvigde är det svårt att ens hitta ingången som väl smälter in i berget.

Just detta är dock tjusningen med grottforskning om man frågar entusiasterna.

– Det är okända platser som folk aldrig varit på och inte ens vet att de finns, Andres Pettersson, sekreterare i Expedition Altitud.

 

Vardagsmat

– Man vet aldrig vad som döljer sig bakom nästa sten, säger han, även om Drömgrottan nästan har blivit vardagsmat för honom.

– Det har blivit många timmar här nere, konstaterar han innan han beger sig in ännu en gång för att guida Dagbladets utsände genom bergets inre värld.

Annons