Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång hushistoria på Norra Alnön mot sitt slut

/
  • Den här byggnaden och ett uthus upplevs som en styggelse på Norra Alnön. Fastigheten har inte kunnat rivas eftersom kvinnan som äger stället inte gått att nå.

De gamla husen på tomten i Hovid, Norra Alnön, har stått tomma i decennier. Kommunen har länge velat riva dem, men når inte den 76-åriga ägarinnan. Nu görs ytterligare ett försök.

Annons
Stadsbyggnadsnämnden har levt med ärendet i snart tio års tid. Huset i Hovid gapar tomt och förstörs mer och mer för varje år som går. Tak har rasat samman, fönster och dörrar står vidöppna.
Grannarna är upprörda över förfallet och oroas över barnen som leker på tomten.
Den kvinna som äger fastigheten är folkbokförd på en adress i Bandhagen, Stockholm. Senast hon hördes av var när hon skrev under mottagningskvitton till skrivelser från kommunen år 1998 och 1999. Då handlade det om krav på åtgärder i de förfallna byggnaderna.
1999 var Sundsvalls kommun även i kontakt med kvinnans dotter. Dottern berättade att hon tyckte det var bäst att riva husen, men att hon inte hade någon kontakt med sin mor.
År 2000 krävde också kommunen via nya beslut att byggnaderna skulle rivas. Om det inte gjordes skulle kvinnan betala ett vite på 25 000 kronor. Kvinnan fick flera försändelser, men hon vägrade skriva på delgivningkvitton och mottagningsbevis. Delgivningsfirman som kommunen använde konstaterade i sin slutrapport att kvinnan varit synlig runt sin bostad.
2002 ansökte kommunen om så kallad särskild handräckning hos kronofogdemyndigheten i Härnösand. Men åtgärden tilläts inte eftersom kvinnan inte delgivits stadsbyggnadsnämndens tidigare beslut.
Efter det har flera ytterligare försök gjorts att nå kvinnan, utan att lyckas. Räddningstjänsten har även erbjudit sig att gratis elda upp byggnaderna. Men kvinnan har inte svarat på det erbjudandet heller.
Nu har kommunens juristenhet kopplats in och ett nytt beslut finns förberett hos stadsbyggnadsnämnden. Kravet den här gången är att kvinnan river byggnaderna före den 31 mars nästa år.
För att nå henne tar stadsbyggnadsnämnden nu hjälp av alla möjliga medel. Till att börja med görs en så kallad ordinär delgivning, där kravet om rivning skickas via brev eller bud till hennes hemadress.
I andra hand görs en så kallad stämningsmannadelgivning. Då får en kronofogde eller polis uppgiften att meddela kvinnan Sundsvalls kommuns beslut.
I sista hand tänker kommunen använda så kallad spikning, en speciell metod för att nå notoriskt svårdelgivna personer. I korthet går det ut på ett brev läggs i kvinnans brevinkast eller fästs på hennes dörr. Svarar hon inte på den åtgärden finns möjlighet för kommunen att verkställa beslutet om rivning ändå.

Mer läsning

Annons