Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång passväntan hotar semesterresa

/
  • Marmaris hägrar för Sundsvallsfamiljen. Men risken finns att resan inte blir av, eftersom det tar för lång tid att bli färdiga med deras pass.

Före bokning och betalning kontrollerade Ulrica Englund att familjen skulle hinna få nya pass. När de kom in på polisstationen fick de nya besked. Nu är oron stor för att semestern aldrig blir av.

Annons
Tidigt nästa tisdag lyfter planet. Sundsvallsfamiljen Ulrica, Björn, Anton och Victoria Englund hoppas att de får flyga med och stanna i turkiska Marmaris en vecka. Men som det ser ut i dag är det allt annat än säkert, trots att allt är betalt. Orsaken är de nya passreglerna och att polisen är överhopad med ansökningar.
Den 21 september bokades semesterresan, efter en att ha tagit reda på hur lång tid det tar att få ett nytt pass.
Innan vi bokade gick jag in på polisens hemsida och kollade informationen. Där stod det att det handlade om fem vardagar och då skulle vi hinna få nya pass, med marginal, säger Ulrica Englund.
Men när underlagen lämnades in på måndagen fick familjen nya bud. Det skulle ta 10-12 dagar innan passen var färdiga, tidigast den 10 oktober. Det är därmed inte alls säkert att de hinner få sina handlingar före avresan på morgonen den 11 oktober.
Jag har förståelse för att det är många ansökningar nu. Men det är säkert många som inte ska resa någonstans utan tar chansen att skaffa nya pass innan priset höjs, säger Ulrica Englund.
Hon tycker att de som verkligen ska iväg borde kunna prioriteras i mängden, men har fått besked om att det inte är möjligt. Först på måndag registreras passen och skickas vidare, in i det nya systemet.
Om vi inte får passet, vad händer då?
Ett förslag har blivit provisoriskt pass, något som kostar 980 kronor per person och som kan ordnas på Arlanda eller i Umeå. Familjen har redan betalat 15 000 kronor för resan, som går från Sundsvall.
Jag vet inte vad jag ska göra om vi inte får passen. Jag gick ju till och med in och kollade innan jag bokade resan och då stod det att vi skulle hinna, jag har inte kunnat göra mer, säger Ulrica Englund.
Nu är barnen, sju och tio år, oroliga. Det här ska bli deras första utlandsresa.
De blev självklart jättebesvikna när de fick veta att det inte är säkert att resan blir av, säger Ulrica Englund.

Mer läsning

Annons