Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsklinikchef slutar av okänd anledning – och tycker att Sundsvall bör söka sig söderut

Länsklinikchef Jens Ingemann Jensen säger av okänd anledning upp sig från sin tjänst i Landstinget Västernorrland. Samtidigt menar han att Sundsvall borde vända sig söderut och ser på Västernorrlands eviga landskapskonflikt som en bisarr kvarleva från 1600-talet.

Annons

Jens Ingemann Jensen är länsverksamhetschef i Landstinget Västernorrland för hud, lungmedicin och infektion. Han svepte in på Sundsvalls sjukhus som stafettläkare och tog sedan som verksamhetschef över den hårt prövade lungkliniken med ambitionen att skapa en egen lungavdelning. Tre år senare har lungavdelningen återuppstått, även om man brottats med stora problem vad gäller rekrytering av sjuksköterskor.

Läs också: Ny lungavdelning har öppnat på sjukhuset

– I den nya storregionen kommer Sundsvall att ligga två mil från regiongränsen mot Gävleborg. Det är helt galet, säger Jens Ingemann Jensen, avgående länsverksamhetschef vid Landstinget Västernorrland, som menar att onaturliga gränser borde ritas om.

– Men jag är ganska nöjd med vad jag har uppnått och till och med lite stolt, säger 69-årige Jens Ingemann Jensen.

Varför slutar du?

– Det vill jag gärna hålla för mig själv, men ingen är oersättlig, säger han.

Hur har det fungerat i dina kontakter med dina överordnade?

– Det vill jag inte uttala mig om.

Läs också: Två starka S-kvinnor borta från landstingstoppen – Ewa Back ensam kvar: "Aldrig varit med om en sån turbulens"

De ständiga konflikterna som annars präglat sjukvården i Västernorrland är enligt den avgående danske överläkaren ingenting unikt.

– Sjukhus är per definition turbulenta, men ju mindre turbulens desto bättre går det, säger Jens Ingemann Jensen.

Han menar att konflikterna i sjukvården ofta handlar om brister i informationen.

– 95 procent av det som går fel i sjukvården beror på dålig kommunikation. Jag har jobbat 40 år inom sjukvården och på alla otaliga ställen har det alltid varit turbulens.

Uppstår det aldrig harmoni?

– Själv har jag aldrig varit på något sjukhus där det rått harmoni. Det ligger i folks natur att bråka. Sjukhusen är otroligt konfliktfyllda områden och det kan förmodligen inte vara på något annat sätt.

Läs också: Ett sjukt kaos som överträffar de sjukaste förväntningar – landstinget skakas av ännu en bisarr historia

Men även om Västernorrland är en spegelbild av en konfliktfylld sjukvårdsmiljö finns det inslag som även fått ögonbrynen att höjas på en dansk skalle.

– Problemet i Sundsvall och i Västernorrland är att man på ett sätt reser tillbaka till 1600-talet. Ångermanland kämpar mot Medelpad och vad håller man egentligen på med?

Är du förvånad?

– Egentligen inte, för provinsialismen är universell. Men om man ser på det här utifrån så borde det bara finnas ett enda sjukhus med en befolkning på 245 000 invånare. Sen får man debattera var det sjukhuset ska ligga, säger han.

Han pekar på Danmark där en utredning kom fram till att ett akutsjukhus bör ha ett upptagningsområde på mellan 200 000 och 400 000 invånare.

Är Västernorrland för litet för tre akutsjukhus?

– Ja, det tycker jag. Men det är inte frågan om akutsjukhus, utan Västernorrland är för litet för att ha tre sjukhus. I Danmark har alla små sjukhus försvunnit, säger han.

Jens Ingemann Jensen är även kritisk till det nya Stornorrland där ett av regionens största sjukhus i Sundsvall kommer att ligga drygt två mil från länsgränsen till nuvarande Gävleborg. Han ser det som en självklarhet att Sundsvalls upptagningsområde borde gå längre söderut.

– Sundsvall ska inte vara orienterat mot Umeå utan mot Stockholm, säger han.

På samma sätt menar han att Örnsköldsviks patienter borde skickas till Umeå.

– Det verkar inte finnas någon som tänker en bit in i framtiden. Själv tror jag att om tio år så finns det bara fyra sjukhus kvar i Norrland, nämligen i Luleå (Sunderbyn), Umeå, Sundsvall och Gävle. Det är möjligt att det kanske tar tio år att genomföra, men så blir det, säger Jens Ingemann Jensen.

Med den pågående konflikten om Sollefteå sjukhus inser han att det handlar om förståtsminerad terräng.

– Folk som är känslomässigt engagerade går inte att övertyga med fakta. Det här är något som kommer att ta tid, men till slut blir det så, säger Jens Ingemann Jensen.

Han förklarar att det är hans privata analys och poängterar att han inte själv har haft något intresse av att bli intervjuad.

Mer läsning

Annons