Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars T intar grottan

/
  • I grottans djup och mörker tar Grottmannen Lars T Johansson med humor sig av mäns och kvinnors svårigheter att förstå varandra. Sundsvallspremiär blir det i november.

Stand-up-pjäsen Grottmannen är Broadways mest framgångsrika monolog någonsin.
Nu får Norrland sin egen Grottman i skådespelaren Lars T Johansson. Han funderar och humoriserar över kommunikationsproblemen mellan könen.

Annons
Grottmannen ansluter sig till den vetenskapliga falang som ser könsmönstren nedärvda från stenåldern. Där var män jägare och kvinnor samlare. I tusentals år tränade män på att fokusera på en sak: djuret som ska fällas. En samlare däremot måste ha totalkoll, för överallt kan något värdefullt gömma sig.
Därför, menar grottmannen, gillar många kvinnor än i dag till exempel att ströva i butiker, medan många mäns koncentration störs av stök och mångfald. Fast vårt samhälle inte kräver en uppdelning har vi inte hunnit ikapp genetiskt.
Och många i publiken tycks känna igen sig - eller någon annan.
Regissören Ville Virtanen säger att först går kvinnorna och ser pjäsen. Sedan går de dit igen med sina män, och därpå går männen och tar med sina polare, säger producenten Olav Storgård.
Brasse Brännström var Sveriges första Grottman och turnerade bland annat för Riksteatern. Nu är det dags för Norrlandsversionen att ha premiär i Härnösand på lördag. Till Sundsvall och Skönsbergs Folkets Hus kommer Norrlands egen grottman, skådespelaren och programledaren Lars T Johansson, i början av november.
Han tar här itu med sin mastigaste roll någonsin - nästan två timmars effektiv speltid ensam. Och en del generaliseringar om män och kvinnor finns förstås där. Men Grottmannen går lite djupare och gräver under dem. Pjäsen tar avstamp i hans egna bekymmer - det är det som är humorn. Det och igenkänningsfaktorn.
Den här pjäsen närmar sig den amerikanska stå-upptraditionen, och den är inte en platt yta med dåliga skämt, säger Lars T Johansson.
Grottmannen spelas i dag i tio länder och kulturskillnader tycks inte påverka publikens mottagande. Sympatiskt nog ser Grottmannen stenåldersmannen som en god människa, en försörjare och beskyddare. Våld och könshierarki fanns inte i den grotta där hans gener formades - men möjligen en och annan modergudinna.
Han förespråkar konsensus. Även om vi inte alltid kan förstå varandra kan vi leva tillsammans och vara nöjda, säger Lars T Johansson.

Mer läsning

Annons