Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Låt kärlek vara vårt vapen"

På lördagseftermiddagen samlades hundratals personer på Stora torget för att protestera mot rasism.
Arrangörerna kallar det för en "akut reaktion mot Sverigedemokraternas framgångar i valet".

Annons

– Det är väldigt viktigt att vi reagerar mot rasism, säger Per Johansson, aktiv i Nätverket Sundsvall mot rasism som arrangerade demonstrationen.

Företrädare från politiska partier talade och trots olika ideologier var budskapet detsamma – kampen för alla människors lika värde och nolltolerans för rasism. Först ut var kulturprofilen Peder Forsberg.

– Låt våldet och hatet få vara deras fega vapen, låt kärlek vara vårt, säger han.

Förra lördagen demonstrerade nazistiska Svenska motståndsrörelsen utan tillstånd, något som upprört många och polisen kritiserades från scen.

– Att låta dem demonstrera och ha möten är den värsta sortens kränkning mot den som varit offer för nazismens historia, säger Peder Forsberg.

Flera av personerna i publiken som ST pratade med såg det som sin skyldighet att stötta demonstrationen och sätta ner foten mot rasism.

– Det känns jätteviktigt för mig att vara här efter det skrämmande valresultatet. Vi har en skyldighet att stå emot den ökade rasismen, säger Khalid Kashwa, 49.

Till vardags arbetar han som allmänläkare och säger att det är väldigt sällan han stöter på rasism.

– Problemet i Sverige är den dolda rasismen. Många är konflikträdda och vågar inte prata om invandring eller ifrågasätta när någon säger något rasistiskt.

Han tror att konflikträdslan bidrar till en ökad rasism, som får fritt spelrum bakom stängda dörrar.

– Vi måste börja samtala med varandra nu. Samtala, och öppna våra hjärtan, säger han.

Störst applåder och jubel rev Fáten Nilsson (FP) ner, som ställde sig på scenen utan manus och pratade rakt från hjärtat. Hon berättade om en uppväxt i krigets Libanon, om raketer som rasade ner som regn från himlen och hur hon på valsöndagen försökt diskutera med SD's Johnny Skalin om hur de ska hjälpa människor på plats i krigshärjade områden.

– Han hade inget svar på det, säger hon.

Hon avslutade sitt tal med en kärleksförklaring till sitt land, och alla som bor där.

– Sverige är till för alla som älskar Sverige.

Mer läsning