Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lax till max

/
  • Laxfisket i Bergeforsen är otroligt bra i år. Här rutinerade sportfiskaren Marcus Holmström med en lax på 12,9 kilo.
  • En nöjd Calle Gårdman med sin första fångade svenska lax.
  • Laxen står på rad i vattnet och det gör också sportfiskarna på land. Det gäller att samarbeta när man fiska spinnfluga på en så pass begränsad yta.
  • Laxen står på rad i vattnet och det gör också sportfiskarna på land. Det gäller att samarbeta när man fiska spinnfluga på en så pass begränsad yta.
  • Laxarna är stora och tunga. På zon 1 måste du få hjälp att håva fisken, annars blir det ingen fångst.
  • Marcus Holmström hänger upp ännu en lax.
  • Sportfiske i all ära, men i Bergeforsen kan drömfisken bli vardagsmat om du är duktig på att kroka rätt, drilla och landa lax.
  • Flugor som laxen hugger på.
  • Lars Ekeblom med en av sina fångade laxar.
  • Mattias Henriksson hade en lyckad kväll.

Det simmar ett 100-tal laxar ett par meter utanför den stenblockiga älvkanten nedanför kraftverket i Bergeforsen. Det är lätt att tro att det bara är att kasta ut en fluga så får man en stor lax. Men det är lite svårare än så.
– Man måste lära sig stråken där fisken går och så måste man vara lite kall och vänta när man känner laxen innan man gör mothugget. Annars felkrokar man, säger den rutinerade sportfiskaren Marcus Holmström.

Annons

Klockan är sex på kvällen och det är skiftbyte på Strömfisket zon 1 i Bergeforsen. sedan tidig morgon har åtta personer fiskat på rampen, en stålbrygga som går längs med den konstgjorda strandkanten. De är nöjda och samlar ihop en ofantlig mängd fångad storlax. Vi pratar om laxar på över tio kilo. En drömfångst för många.

Bergeforsens zonfiske närmast kraftverket är Sveriges bästa inplanteringsvatten, om man vill fiska lax. Över 300 000 smålaxar sätts ut varje år och här vid dammen tar det stopp när de som fullvuxna simmar tillbaka upp i älven. Ni förstår själv vilken mängd som samlas där.

Så är det dags för åtta nya förväntansfulla. De har kvällen, natten och morgon på sig. Alla siktar på full pott. Det vill säga fem laxar. Det är dagskvoten. Och det är här det sportsliga kommer in. Det är inte så lätt som det ser ut

Marcus Holmström, som är uppvuxen i Sundsvall men som nu bor i Stockholm, har haft fantastiska laxfångster de senaste tre åren. Nu är han tillbaka med kompisen Calle Gårdman, som aldrig fångat en lax i Sverige men väl drillat en stör på över 200 kilo och andra exotiska arter utomlands.

Trots att Marcus har fått mängder med lax så är han lite uppspelt.

– Det går aldrig ur. En lax fightas. Det är häftigt. Det är den starkaste fisk vi har i Sverige, säger han

Och tung. 2012 fick han en på 22,3 kilo.

Det är också ett tungt sportfiske. Marcus visar grejerna han använde för att fiska spinnfluga, det som gäller här. Ett lång spö som tål vikter upp mot 150 gram. En multirulle laddade med 200 meter 0,50 mm flätlina och sänken på 70-120 gram beroende på var du fiskar och på vattenföreningen. Sedan en tafs på en spölängd och längst ut en liten enkelkrokad fluga med krokgap på max 13 millimeter.

Då var fisket igång. Det gäller att samarbeta på rampen annars blir det trassel. Den som står längst nedströms kastar först och sedan viner sänkena genom luften ett efter ett.

Det är nu laxfiskarna får någonting koncentrerat tomt i blicken. De följer sina linor, har fingret på linan för att känna huggen ... Nä ingenting. Så är det bara att snabbt veva in för nästa kast.

Längre upp på rampen blir det lax direkt. Den kan tas in högt upp i en liten bakström. Så lossnar det längre ner också. Lars Ekeblom från Åkersberga vandrar längs med rampen med böjt spö så han kommer nedanför den stora strömnacken. Där får han hjälp att håva laxen. En vacker fisk. Han får göra många vandringar med fisk under kvällen. Det har han ingenting emot. Detsamma gäller för den andra Åkersbergakillen Mattias Henriksson.

Men uppspända spön behöver inte betyda lax. Oftare så har sänkena kilats fast bland sprängstenarna i botten, så det är bara att dra av och veva in, och sätta på ett nytt. Det blir också en hel del felkrokningar. Calle, som är ny i laxgamet, vandrar ner för rampen för att landa sin första lax, men den är felkrokad. Så den lossas och får simma tillbaka.

Sänkena och flugorna sveper fram över åtskilliga laxryggar, och är du nybörjare är det lätt att göra mothugg för snabbt, då sitter kroken ofta i bröstfenan, ryggfenan eller stjärtfenan. Det gäller att vänta lite och verkligen känna att laxen biter över flugan.

Kalle får lossa fem felkrokade laxar innan han kan landa sin första svenska lax.

– Äntligen. Nu fick jag en. Det är kul med lite aktion, säger han nöjd och lite trött efter drillningen.

Laxen väger 10,92 kilo.

Så hur går det för Markus? Lite tungt till att börja med, några felkrokningar innan den första kan landas.

– Där satt den. Jag har varit lite för het och inte väntat tillräckligt länge innan jag gjort mothugg, säger Markus som nu är lite lättad.

Sedan fiskar han lugnare och det ger resultat. Det blev fyra laxar under passet. Kalle får nöja sig med tre. Inte illa. De fiskar även en andra natt: Marcus fick fyra och Calle fyra.

2012 och 2013 var fantastiska laxår i Bergeforsen. Det var inte så tokigt fjol heller, men i år blir det nog ännu bättre tack vara den höga vattenföringen.

Mer läsning