Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillgården får inte vara kvar

Lillgården ska rivas.
Det 110-åriga huset, känt som Sundsvalls första barnkrubba, får ge plats för det nya scenhuset bredvid Sundsvalls stadsteater.
— Om inget oförutsett dyker upp blir det så, säger stadsarkitekten Anita Edlund.

Annons
I går meddelade Kassören 6, det nybildade kommanditbolaget bakom scenhusprojektet, att Lillgården ska rivas. En rivningsansökan har skickats till stadsbyggnadskontoret.
Skälet är att den gamla byggnaden står i vägen för det planerade scenhuset.
Eftersom Lillgården inte är byggnadsminnesförklarad på något sätt, och vi behöver hela ytan för att kunna bygga, så det här är vad vi anser är rimligt, säger Christer Ersson, kommunens fastighetsdirektör som företräder Kassören 6.
Alternativ till rivning har diskuterats. Dels att flytta byggnaden, dels att bygga in den i det nya scenhuset.
Men alternativen har avfärdats som för komplicerade, för dyra eller för utrymmeskrävande.
Att Lillgården dessutom bara har fasad på sidan som vätter mot Esplanaden har också nämnts som ett problem om byggnaden skulle flyttas.
Med största sannolikhet kommer stadsbyggnadsnämnden också att ge tillstånd till rivning. Stadsarkitekten Anita Edlund, som utreder rivningsärendet och som även ska ta hand om bygglovsärendet, vet i alla fall att inte hon kan säga nej.
Det går inte att göra det till en fastighetsägare om det inte rör sig om ett byggnadsminne eller om inte byggnaden är skyddad på något annat sätt. Vad jag hoppas på är att Lillgården ändå kan leva kvar som en del av det nya scenhuset.
Kanske genom att återskapa byggnaden och dess historia på ett konstnärligt sätt. Jag har haft diskussioner med Sundsvalls museum om det här.
Enligt Anita Edlund är det viktigt att rivningen inte startar före det finns ett bygglov för scenhuset.
Det skulle vara sorgligt om Lillgården försvann utan att det blev något där istället, säger hon.
Byggstart för scenhuset är inplanerad till september 2005. De politiska motståndarna anser att projektet drivs på för fort. Folkpartisten Lars Persson anser dessutom att länsstyrelsens utlåtande om att Lillgården saknar kulturhistoriskt värde är ointressant.
Det är deras uppfattning, men det är vi som bor i Sundsvall som ska bestämma vad som ska bevaras, säger han.

Mer läsning

Annons