Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda skulpterar sin egen kropp

Om man ska tävla i en gren som fitness krävs det både mental och fysisk styrka, uthållighet och stark vilja. En person som har alla de här egenskaperna är Linda Berg, en 28-årig tjej från Sundsvall som har tävlat i Fitness i två år. Hennes intresse för träning började tidigt.

Annons
Jag har alltid varit tävlings-människa, jag tävlade i både ridning och simning när jag var yngre.
Ersatte hästen
När hon blev lite äldre ersattes häst-en med Hälsohuset, en hälsostudio som låg inne i centrala Sundsvall för ett par år sedan. Där blev hon till-frågad om hon ville bli instruktör, som hon nu varit i åttatio år.
Just nu har jag aerobics, step och body pump på Ego, där jag har varit instruktör i fem år. Innan dess har jag också varit på Timrå Hälsostudio.
Börja tävla
Det var i oktober 2002 hon bestämde sig, tillsammans med några andra kompisar (en av dem är Sofia Tarberg som ST skrev om för några veckor sedan), att börja tävla efter att ha kollat på en tävling i Båstad.
Jag kände Men gud, jag skulle också vilja stå på en scen sådär.
På scenen
Ett år senare stod hon på scenen. Då tävlade hon i fitness, till skillnad från nu när hon sysslar med body fitness.
I body fitness så står vi ju bara där i en line-up och det är symmetrin som domarna kollar. I fitness så ingår det rörelser. Vi var och gjorde musiken på Sidelake till den första tävlingen.
Till skillnad från body building så är det inte storleken på musklerna som räknas i fitness, det är symmetrin. Man ska gärna få till en timglasform på kroppen, till exempel.
En bisyssla
Att vara instruktör är egentligen bara en bisyssla för Linda. Hon är just nu inne på tredje terminen i sin utbildning till lärare på distans i Härnösand.
Utbildningen är väldigt bred. Jag kan bli från förskollärare upp till femman och sexan, men det blir nog lågstadiet faktiskt. Utbildningen är bekväm också. Man åker upp och läser intensivt under en vecka, sen har man trefyra veckor att jobba själv.
På Kulans dagis
Under de veckorna jobbar hon extra på Kulans dagis i Sidsjön, lägligt placerat nära hennes eget hus som hon delar med sin sambo Lars (som för övrigt också sysslar med body building). Huset är en tidskrävande syssla också eftersom de håller på att renovera det.
Det blir jättefint, och det är ju jättekul att kunna bo kvar i samma hus som man växt upp i. Både jag och Lars har ju bott här omkring sen vi var små.
Praktik
När intervjun gjordes höll Linda också på med sin praktik på Solgläntans montessoriskola i Sidsjön, samtidigt som hon preppade för tävling. Helgen innan intervjun var hon i Helsingfors på Nordiska mästerskapen, och helg-en efter bar det av till Västerås för Nutrition outlet grand prix.
Att tävla i fitness är inte att köra lite extra på gymmet, hälla i sig ett par proteindrinkar, ta bilen dit och hoppas på det bästa. När jag träffade Linda hade hon gått på diet i cirka 18 veckor, och fastän hennes mage kurrade kunde hon inte ta något gratis intervju-fika. Disciplin.
Procedur
Linda har, precis som alla som tävlar i liknande grenar, en viss procedur som hon börjar med innan tävlingar. I förberedelserna ingår promenader på en och en halv timme varje morgon innan frukost och fem pass i gymmet per vecka, samtidigt som hon skär ner på de pass hon leder själv (annars skulle det bli för mycket).
Allt vägs och mäts
Kosten måste också ändras. Allt vägs och mäts till exakta portioner, och det blir mest protein (som kyckling, tonfisk, räkor och proteinshakes) och betydligt mindre kolhydrater.
Målet? Att bygga på musklerna och få bort underhusfettet så de syns bättre.
Det kan låta tufft, men enligt Linda är det värt det. Hon säger att det är en kick att se resultat och att man faktiskt går framåt.
Innan tävlingar får man också ett mål. Det är klart att jag också ibland kan känna Fan va tråkigt att träna, men jag vet ändå att jag är tvungen och då blir man motiverad.
Det är ju så djävulskt roligt när man kör ett pass också, och man får med gruppen och de skriker och tjoar och man ser att de har hur roligt som helst. Då kan jag bli helt tokig, man tar i till 200 procent och tror att man ska hoppa upp i taket!
Allt måste stämma
Extra hård träning och diet är inte heller det enda som krävs inför tävlingar. Hela paketet måste stämma alltså hår, kläder, naglar och (framför allt) hudton. En mörk bränna framhäver musklerna bäst, och med alla starka strålkastare på scenen så räcker det inte med en omgång Piz Buin-mousse. Linda har turen att var sponsrad av Nagelkliniken med spray-tan, en solbränna som man sprejar på med airbrush.
Förstår du vad glad jag är över det? Solarium, det går ju inte.
Hon är också sponsrad av flera andra butiker, till exempel Cleo smycken, som lånar ut lite glitter till tävlingar, och Agaton Sax.
Hemsida
I utbyte mot de här sponsringarnalägger Linda ut reklam för dem på sin hemsida.
Det var jag som tog initiativ till hemsidan. Det är ju så många som tävlar, så det gäller ju att synas och höras.
På hemsidan har hon en dagbok, gästbok, bilder, information om sin kost och träning och mycket mer. En fotograf från Kvissleby har tagit de flesta modellbilderna på Linda, och hon har också prytt omslaget av Exhale (en gratistidning som inriktar sig på fitness) och varit på i reklam-sidor för kosttillskott.
Äta glass igen
När ni läser det här så är Linda färdig med sina tävlingar, och hon har kunnat gå tillbaka till sina vanliga vanor. När vi fotograferade henne så sken solen, och jag sa att det var typiskt äta-glass-på-stan-väder.
Ja, och efter den här helgen så får jag också äta glass precis som alla andra! ropade hon glatt.
Är ni intresserad av att veta mer om Linda eller allmänt om att tävla inom fitness så kan ni besöka Lindas hemsida www.lindaberg.se, där finns också länkar till andra sidor med mycket information.

Mer läsning

Annons