Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsviktiga droppar tappades på blodgivardagen – här är platserna i länet där du kan bidra

Den 14 juni varje år är det Internationella blodgivardagen. Alla blodgivare tackas för sina insatser samtidigt som det skriande behovet av donationer uppmärksammas lite extra. – Det är livsviktigt för sjuka människor att det finns blod, säger Gertrud Wiklander, sektionsledare på transfusionsenheten i Sundsvall.

Annons

Runt 100 000 personer i Sverige varje år får en eller flera blodtransfusioner. Det kan vara i samband med till exempel akut vård, förlossningar eller sjukdomar. Ungefär 1 000 påsar blod går åt varje dag i landet. Det rapporteras ständigt om blodbrist på olika håll i Sverige men också i världen. I Västernorrland finns blodcentraler i Härnösand, Sollefteå, Örnsköldsvik och Sundsvall.

På Blodcentralerna i Sundsvall och Härnösand lämnar mellan 5 500 och 6 000 personer blod varje år.

– Vi ligger på en bra nivå nu och har ingen brist på blod. Det är en balansgång där efterfrågan styr, säger Gertrud Wiklander.

Gertrud Wiklander på Blodcentralen i Sundsvall där de under tisdagens hade öppet som vanligt. Under en dag tar de emot runt 30 blodgivare.

Temat för årets Internationella blodgivardag var “Blood connect us all”, “blod sammanbinder oss alla”. Runt om i världen gjordes 108 miljoner donationer under 2015.

På Sundsvalls blodcentral var det under tisdagen både nya och återkommande blodgivare.

– Jag har donerat blod i 30 år. Det är en insats och det känns självklart att göra. Man mår bra själv eftersom man dels får prover tagna var fjärde månad men också för att man får nytt blod av att ge blod, säger givaren Annelie Dillner.

I Sundsvall går det att ge blod på måndagar, tisdagar, torsdagar och fredagar och i Härnösand är det blodgivning på onsdagar.

– För att få ge blod måste man vara 18 år och vara fullt frisk. Kvinnor kan ge blod var fjärde månad och män var tredje, säger Gertrud Wiklander.

Blodgivarna under tisdagen var både nya och rutinerade. Under året är det många och livsviktiga droppar blod som tappas på länets Blodcentraler.

Även Marianne Strand som har lämnat blod i 15 år tycker att det är viktigt att vara blodgivare.

– Det är en god gärning. Det är många som behöver blod, säger hon.

Förra året var det sammanlagt 219 322 människor i Sverige som var donatorer. En minskning från 2014 då det var 222 967 blodgivare.

Här kan du ge blod på länets blodcentraler

Sundsvalls sjukhus

Härnösands sjukhus

Sollefteå sjukhus

Örnsköldsviks sjukhus

Mer läsning