Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsviktigt arbete väntar för Sundsvalls första vatten- och miljötekniker

För två år sedan var vatten- och miljöteknikutbildningen helt ny i Sundsvall. Nu ska de 23 första examinerade teknikerna ge sig ut i arbetslivet.
– Jag känner mig redo, säger teknikern John Dahl.

Annons

Läs mer: Nyanlända, nyutbildade och nyanställda – det firades med en fest!

Micael Löfqvist, vd för Mittsverige vatten, till vänster, står tillsammans med den nyexaminerade gruppen.

– Det är ett livsviktigt arbete och det vet alla ni här inne, sa Micael Löfqvist, vd för Mittsverige vatten samtidigt som han delade ut examensbeviset till studenterna under fredagens examen.

Vatten- och miljöteknikutbildningen i Sundsvall är resultatet av stora pensionsavgångar inom vatten och avloppsbranchen. Behovet av kompetent personal med en arbetslivsförankrad utbildning är stort.

Läs mer: Färre bad döms ut för bajsbakterier

I Sundsvall startade utbildningen för två år sedan som ett sammarbete mellan kommuner i Västernorrland och stiftelsen för Yrkeshögskola Sverige, Sky. Nu tar de första studenterna sin examen. Bengt Wahlstedt är utbildningsansvarig för vatten- och miljöteknikutbildningen och är mycket nöjd över att de flesta av studenterna redan fått jobb i branchen.

Bengt Wahlstedt, utbildningsansvarig på vatten- och miljöteknikutbildningen.

– Kul att så många får jobb, det här är en bred utbildning som gör att de kan arbeta på flera olika arbetsplatser inom branschen. De som studerar får en mer generell syn på det totala tillskillnad från hur det var förr, säger han.

Som utbildad tekniker finns en rad karriärsmöjligheter i branschen. Allt från miljötekniker, projektledare eller arbete inom ledningssystem. Under utbildningen har de fått kunskap inom vattenteknik och miljöarbete, produktion samt distribution av vatten.

John Dahl, som är en av de nyutexaminerade vatten- och miljöteknikerna, lyfter även han fram utbildningens bredd. För honom är det viktigt att få ett brett perspektiv på branschen.

– För mig känns det bra att ha bredden i utbildningen, även om jag hamnar på en arbetsplats som skiljer sig från det jag fått prova på mina praktikplatser så kommer det ändå inte vara helt främmande. Det blir också lättare att variera sig om man inte känner att valet av yrke inte blev helt rätt, säger John Dahl.

Läs mer: Ungdomar får hjälp att starta eget sommarjobb

För John Dahl väntar nu sommarjobb på Mittsverigevatten, där han även genomförde en fem veckor lång praktig, eller lia - lärande i arbete som praktiken på yrkeshögskolan kallas.

I sommar väntar jobb på Mittsverige vatten för John Dahl.

Mer läsning

Annons