Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liza, 2, fast i Kambodja efter mammans död – nu kämpar pappa Henri för att få hem henne

För ett par månader sedan kom beskedet från Kambodja. Mamman till hans 2,5-åriga dotter hade dött i en trafikolycka. Nu vill Henri Hiitomaa i Sundsvall få hem sin dotter snabbast möjligt. – Migrationsverket säger att det kommer att ta 1,5–2 år för min dotter att få visum. Herregud, mitt barn är ju föräldralöst.

Annons

På tisdag flyger Henri Hiitomaa till Phnom Penh för att försöka skaffa visum till sin dotter Liza. Hon finns hos mammans fosterfamilj, tre timmars bilresa norr om huvudstaden.

– Hon har inga släktingar alls förutom en halvsyster som är nio år gammal, säger Henri Hiitomaa.

Henri Hiitomaas dotter Liza är kvar i Kambodja.

När dödsbudet kom tidigt en söndagsmorgon skickade han ett mejl till svenska ambassaden i Phnom Penh med en fråga om hur han skulle få hem sin dotter. De hänvisade till Utrikesdepartementet som i sin tur hänvisade till Migrationsverket.

Där fick han besked att han måste resa till Kambodja och på svenska ambassaden bevisa faderskapet, visa mammans dödsattest och söka visum för dottern. Han har suttit i otaliga telefonköer med Migrationsverket. Han har blivit kopplad hit och dit och till slut fick han prata med en högre chef.

– Jag har haft en enda fråga. Hur får jag min dotter till Sverige?

Till slut fick han rådet att besöka Migrationsverket personligen.

– Där fick jag besked om det tar 1,5 till 2 år för Migrationsverket att utfärda visumet. Det är 110 000 stycken visumansökningar som ska behandlas före. Det slutade med att jag både grinade och var förbannad.

Enligt Guna Graufelds på Migrationsverkets pressenhet stämmer det inte att det ska ta en sådan lång tid. Hon svarar i ett melj att om alla handlingar är sin ordning så kan man anmäla om svenskt medborgarskap för barnet via ambassaden i landet.

Ärenden som rör minderåriga barn får alltid förtur och handläggs skyndsamt. Men det förutsätter att pappan är svensk medborgare (Henri Hiitomaa är), att barnet har ett födelsebevis och att faderskapet är fastställt. Själva processen att fastställa faderskapet och anskaffa ett födelsebevis för dottern och en dödsattest för modern måste ske via landets myndigheter.

Henri Hiitomaa med sonen Ozzy. Dottern Liza är fast i Kambodja sedan mamman dog.

Liza föddes den 25 oktober 2013. Henri levde då tillsammans med Lizas mamma i Kambodja och han var med vid förlossningen. Efter en trafikolycka drabbades Henri av blodproppar och flög hem till Sverige för att få vård. Väl hemma i Sverige fick han flygförbud i ett år efter sviterna av olyckan och under den tiden gick paret skilda vägar.

– Men jag var i Kambodja i tio månader förra året och hälsade på min dotter, så hon känner igen mig.

Henri Hiitomaa är frustrerad över Migrationsverket.

Frågan om Liza skulle kunna bo i Sverige med sin pappa har enligt Henri varit uppe förr. Både mamman och mammans fosterfamilj var positivt inställda och likaså halvsysterns familj. Vårdnadsfrågan är redan klar. Faderskapsbevis, pass och dödsattest är på gång.

Henri har delad vårdnad om sonen Ozzy. Han var med till Kambodja förra året och träffade sin halvsyster.

– Han frågar hela tiden om när Liza kommer hit.

Ozzy kommer nu att bo hos sin mamma under tiden pappa Henri reser till Kambodja för att försöka få hem lillasyster. Med jobb som ska skötas, familj att ta hand om och en begränsad ekonomi hoppas han att svenska ambassaden kan påskynda processen.

– Vad ska jag göra? Jag åker på tisdag. Hur ska jag få hem min dotter snabbast?

Mer läsning