Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusstarka juleljus i gala på hjul

/
  • Det tar tre dagar att göra Nordichallen redo för julshowen. Då jobbar flera olika team i skift med scener, ljud, ljus, dekor och restaurang.
  • Europas största diskokula, 400 kilo tung och 2,5 meter i diameter, ingår i julgalan.
  • Riggern Tony Bohlin (i kranen) ser till att de motorer som lyfter upp ljusbärande trossar och ljusutrustning kommer på plats.
  • Restaurangchef Nina Ohlson tycker att det är roligt att få komma hem till Sundsvall med julgalan.– Det känns jättetrevligt, jag bor hemma hos mamma och pappa i Petersvik och blir ompysslad, säger Nina.
  • Restaurangchef Nina Ohlson tycker att det är roligt att få komma hem till Sundsvall med julgalan.– Det känns jättetrevligt, jag bor hemma hos mamma och pappa i Petersvik och blir ompysslad, säger Nina.
  • Mikael Sundelius och Kalle Locklund lastar ur scenutrustning till Henrik Elving i trucken. Kalle är en av de Sundsvallsbor som rycker in som lokal roddare under galan.

280 ton utrustning, 20 långtradare och en strömförbrukning som motsvarar 200 villor en normal vinterdag. I kväll är det julgala i Nordichallen i Sundsvall. – Vi har med oss egna kraftstationer. Det normala nätet kan inte ta en sådan här belastning, säger scenchef Göran Melin.

Annons
På fredag och lördag är det stor julgala i Nordichallen i Sundsvall, med kända artister som Roger Pontare, Darin, Pistvakt och E-Type på scenen.
I onsdags kom långtradarna med showens utrustning till Sundsvall och riggandet av scen, ljus och ljud satte i gång. På tre dagar ska den stora hallen bli en mysig julshowlokal och förses med mat- och restaurangutrymmen, tre scener, dekor samt en ljus- och ljudutrustning utöver det vanliga.
Galan har en strömförbrukning på 2 200 ampere, vilket motsvarar energibehovet för 200 villor en vinterdag.
Det är verkligen roligt, man tror inte att en julgala är så otroligt teknikspäckad, säger Göran Melin, scenchef.
Han är Sundsvallsbo och har med evenemangsbolaget Madhouse jobbat med olika turnéer i 15 års tid, men aldrig varit med i en sådan stor produktion som den här förut.
Nina Ohlson, en av galans två restaurangchefer, har också koppling till Sundsvall. Hon är uppväxt här och tycker att det är roligt att besöka hemstaden under turnén.
I vanliga fall arbetar hon som bartender, men nu före jul är det sex veckor julshow som gäller. Premiären hölls i Växjö förra helgen.
Det funkade jättebra, vi har väldigt duktig personal, säger Nina Ohlson.
Showen kan ta upp till 3 500 gäster, som alla ska äta julbord. I köket jobbar 20 kockar.
Totalt är det runt 350 personer som arbetar för att hålla julgalan i rullning.
Det är otroligt roligt. Det är som en restaurang, fast en cirkusvariant, säger Nina Ohlson.

Mer läsning

Annons