Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lodjursstammen i länet stabil

Under de senaste två åren har det skett drygt 17 lodjursföryngringar i Västernorrlands län. Detta motsvarar en lodjursstam på cirka 100 djur och det kan betyda en liten minskning, uppger Järeförbundet Mitt Norrland.

Annons
I fjol blev det ingen inventering och det såg mörkt ut även den här vintern. För att inventera lodjur krävs det nämligen ett snötäcke. Men till slut kom snön och den stora rovdjursinventeringen kunde genomföras i den del av Västernorrlands län som ligger utanför renskötselområdet.
Den 15 februari drog 230 inventerare ut i fält. De körde 2500 mil bil och 1800 mil på snöskoter. Dagen efter gjordes en del kompletteringar.
Inventeringarna av renskötselområdena görs av länsstyrelsen.
Årets inventering visar preliminärt att det finns 11 föryngringar utanför renskötselområdet och sex inom renskötselområdet. Det betyder 17 föryngringar totalt och att länet har en lodjursstam på cirka 100 djur.
Men inventeringen är inte heltäckande. Under februari månad har lodjur setts i både Timrå och Sollefteå kommuner och dessa djur återfanns aldrig under inventeringen, eftersom det är ganska lätt att missa spår efter honor och ungar som ligger och trycker kring ett slaget byte.
Jägareförbundet vill därför inte dra slutsatsen att stammen har minskat, utan säger i stället att läget är stabilt, samtidigt som en liten minskning konstateras bland de räknade djuren.
Man passade även på att titta efter varg. Det ska finnas fyra fem individer i länet, om man räknar med vargparet som befinner sig på gränsen mellan Borgsjö och Hälsingland och under inventeringen befanns sig vargarna förmodligen på Hälsingesidan.

Mer läsning

Annons