Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lupinfestival på Stora torget – uppmanar till rensning av den skadliga arten

På söndag bjuder Sundsvalls Natur- och Friluftsråd och Naturskyddsföreningen in till en lupinfestival på Stora torget i Sundsvall. Man uppmanar människor att plocka så mycket lupiner som möjligt och ta med sig dem till torget för uppsamling.

Annons

– Det blir en mjukstart i år, nästa år gör vi ett större arrangemang. Vi har en vision om att samla så många lupiner som möjligt på stora torget. Sen får vi frakta bort dem till en lämplig kompost, säger Björn Abelsson, ordförande i Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ånge.

Mellan klockan 15 och 17 på söndagen står man beredd att ta emot stora, färgglada fång av lupiner. Syftet med insamlingen är att göra människor medvetna om problemet med den färgglada ärtväxten som explosionsartat spridit sig på landsbygden.

Läs också: Naturreservat hotas av lupinerna – de kämpar mot den älskade och ...

– Vi uppmanar människor att plocka så många lupiner som möjligt medan de är vackra och fina innan de börjar att gå i frö. Lupinerna är inte den värsta växten vi har, men den är en bra symbol för att alla känner igen den, säger Björn Abelsson.

Kampen mot arter som inte tillhör vår naturliga flora och fauna är ingenting som enbart svenskar engagerar sig i. Nya EU-direktiv är på gång om att varje medlemsland är skyldiga att ta tag i problemet med invasiva arter. Det är något som Björn Abelsson ser positivt på.

– Det borde ha betydelse, det visar ju att det är en viktig fråga. Vi har andra invasiva arter som är värre än lupiner givetvis. Mest hotfull för allmänheten är Mårdhunden med sin dvärgbandmask. Jättelokan har vi lyckats ganska bra att få bukt med eftersom kommuner och allmänhet i åratal jobbat hårt för att kontrollera den, säger Abelsson.

Läs också: Krafttag tas mot aggressiv växt

Att köpa lupinfrön på blomsterhandel tycker han är onödigt.

– Om man vill ha lupiner på tomten, är det bättre att man gräver upp några som redan växer någonstans. Man kan välja den färg man vill ha och då har man åtminstone tagit bort den på ett ställe. Det är bättre att flytta en lupin än att så nya, avslutar Björn Abelsson.

Björn Abelsson, ordförande i Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ånge.

Lupinerna tar över.

Mer läsning