Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurades att frakta automatvapen från Sundsvall till Östersund – döms till fängelse

Mannen fraktade fick i uppdrag av en vän att frakta en väska från Sundsvall till Östersund.
Han visste att det fanns ett skjutvapen i väskan, men inte att det var en AK-47:a.
Nu döms Östersundsbon till fängelse för grovt vapenbrott.

Annons
Så här ser det beslagtagna skjutvapnet ut.Bild från polisens förundersökningen.

Det var på natten 10 januari som en polispatrull blev uppmärksammade på en misstänkt bil som körde E14 vid Gällö. Bilen kördes vingligt och pendlade upp och ned i hastighet.

När poliserna stoppade bilen misstänkte man att föraren och bilens passagerare var knarkpåverkade, så man började söka efter knark i bilen. Men istället fann poliserna en kalasjnikov, alltså en AK-47:a, inlindat i plast i en sportbag. Vapnet hade ett magasin laddat med 17 patroner.

Tingsrätten i Östersund finner det bevisat att mannen som åkte som passagerare i bilen är den som hanterat vapnet. Eftersom det är en automatkarbin som 30-åringen inte hade tillstånd för har mannen begått grovt vapenbrott.

Vapnet var väl inpackat i bilen. Bild: Polisens förundersökning.

Mannen skulle inte ha vapnet själv utan en kompis bad honom frakta väskan från Sundsvall till Östersund. Mannen visste att det fanns ett skjutvapen i väskan, men inte att det var en AK-47:a. Han trodde det var ett jaktvapen, men ställde inga frågor.

"Det är inte alltid så lätt som det låter att man själv ska ha koll på vad man transporterar", sade mannen under rättegången.

När han fick veta att det var en AK-47:a kände han sig lurad. Han har börjat få ordning på sitt liv och hade aldrig befattat sig med ett automatvapen om han hade vetat, sade mannen också under rättegången.

Bild: Polisens förundersökning.

Han är tidigare dömd för vapenbrott och är väl medveten om skillnaden i straffvärde mellan ett automatvapen och ett jaktvapen.

Just att mannen tidigare dömts för vapenbrott väger tingsrätten in i bedömningen av vilken påföljd mannen ska dömas till. Den tidigare vapendomen är från 2015, men skyddstillsynen för den pågår fortfarande och rätten kommer fram till att det inte finns några förmildrande omständigheter. Fängelsestraffet sätter rätten till två år och fyra månaders fängelse.

Mer läsning

Annons