Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lycka är att flyta omkring i tillvaron

/

Skratt och plaskljud fyller ljudrummet på Alnöbadet.
Nio härliga barn i sjuårsåldern har hållit på att lära sig simma sedan i mars och i lördags var det final för premiärsäsongen.

Annons

Alla utom en har Downs syndrom och det här är nog unikt för Sverige. När Kickan Brandström träffade Marie Alm blev träningssatsningen för barnen verklighet.

Kickan Brandströms dotter Caroline har också Downs syndrom och för henne har simningen betytt väldigt mycket. Tillsammans med Jens Carlsson har hon rest runt i världen på tävlingar och i fjol tog hon silver i VM. Något som har varit en viktig del i hennes utveckling, inte minst för självkänslan.

– Jag har reagerat när vi var utomlands på att så många unga med Downs syndrom är så duktiga simmare. I England börjar de träningen vid sju års ålder och i Australien redan när de är tre till fyra år. Men här har det inte funnits någonting, säger Kickan Brandström.

Hon säger inte att de är utvecklingsstörda utan att de är utvecklingsbara. Men till skillnad från alla andra, som hon kallar normalstörda, har de hittills inte fått simträna. Men det har Kometerna nu ordnat.

Viktigast från början är att bli vän med vattnet.

– I sommar ska vi få vara på Nackstabadet en kväll i veckan har Berit Carlsson lovat, berättar Kickan Brandström och beskedet möts med stor glädje.

Familjerna har hållit ihop sedan barnen var små, då fanns en större osäkerhet över hur barnens liv skulle gestalta sig. Nu är det avslappnat och plats för lek och skratt. I vintras åkte de till Åre och i sommar blir det fest på Alnö, och så har det tränats på lördagarna.

– Barnen har så roligt när de träffas, säger Alexandra Köhn, vars dotter Tuva-Lisa hör till de allra djärvaste, hon kastar sig handlöst ut i vattnet.

Kickan Brandström tycker att politikerna behöver tänka till och satsa extra på de här barnen upp till 20-årsåldern.

– Då skulle det behövas färre assistenter och gruppboenden. Det skulle kanske räcka med boendestöd för att flera av dem skulle klara sig själva.

Annons