Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad satsning gör att färre äldre får olämpliga läkemedel

/
  • 108-åriga Märta Mattsson och familjeläkaren Björn Johnsson vid Hälsocentralen Stöde, som är bäst i länet på att ge en låg andel olämpliga sömnmedel till äldre över 75 år.

Olämpliga läkemedel till äldre har minskat kraftigt i Västernorrland.
– Vi har gjort en fantastisk resa i vårt län, säger Eva Oskarsson, medicinskt rådgivare i äldresjukvårdsfrågor i landstinget.

Annons

Landstinget Västernorrland har sedan 2002 arbetat aktivt med att minska användningen av just olämpliga läkemedel till äldre. Under 2012–2014 har man även genomfört satsningen "Bättre liv för sjuka äldre" tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.

– Vi hade ganska höga tal för olämpliga läkemedel innan satsningen började, men vi har minskat rejält, säger Eva Oskarsson.

Enligt Socialstyrelsen så har användningen av olämpliga läkemedel bland äldre över 75 år minskat med 41 procent i Sverige sedan 2005.

Exempel på olämplig medicin till äldre är långverkande lugnande medel och sömnmedel. Frågan är viktig eftersom i samband med stigande ålder blir till exempel njurar och hjärnan mer känsliga för vissa läkemedel. Det här ökar risken för till exempel förvirring och fallolyckor.

Samtidigt har äldres användning av läkemedel ökat de senaste 25 åren, vilket även är positivt eftersom nya läkemedel gör att man kan behandla allt fler sjukdomar.

– Vi behandlar folk som överlever längre. Men sen kan det tillstöta andra tillstånd som gör att vi måste värdera läkemedlen mot varandra, säger Oskarsson.

Men nu har länet till exempel halverat användningen av långverkande sömnmedicin bland äldre.

– Det är jätteroligt och vi är jättestolta över att vara ett av landstingen som minskat olämpliga läkemedel till äldre mest av alla. Det är viktigt eftersom vi kan se till att folk inte ramlar och blir förvirrade, säger Maria Alsén Lindström, ordförande i landstingets läkemedelskommitté.

Hon tar upp att Västernorrland är enda länet i landet som minskat antalet fallolyckor hos äldre, vilket både sparar pengar och minskar lidandet.

Mer läsning