Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckan mot oviss framtid

Ingen vet i nuläget om kvarteret Lyckan går att restaurera, eller om det måste jämnas med marken. — Först måste vi göra en rejäl besiktning av byggnadens skick, och sedan är det bara att gilla läget därifrån, säger Norrviddens vd Peter Andersson.

Annons
Den 108-åriga byggnaden är Stenstans ansikte västerut. Men efter branden är det oklart om den går att rädda. Om den måste rivas för att lämna plats för en modern fastighet, om den kan byggas ny invändigt med den gamla fasaden intakt, eller om den kan renoveras till sitt originalskick.
Peter Andersson säger att Norrvidden ännu inte diskuterat byggnadens framtid. Att den viktigaste faktorn är hur mycket av den gamla byggnaden som kan återanvändas, och att ingenjörerna först måste säga sitt.
Huset ligger centralt, och det är viktigt att det här blir bra för alla. Vi är väldigt måna om Stenstan, säger Peter Andersson.
Anders Stjernberg är antikvarisk konsult, och kan Stenstan på sina fem fingrar. Han berättar att hela Stenstan betecknas som riksintressant kulturmiljö. Men till skillnad från många andra hus är Lyckan inte klassat som byggnadsminne, vilket ger den ett svagare skydd mot rivning. För det krävs tillstånd även för att riva ett hus, och det är byggnadens skick och kostnader för uppbyggnad som vägs mot kulturintressen.
Sen tror jag det handlar mycket om vilka intäkter fastighetsägaren tror sig kunna få i huset i framtiden, säger Anders Stjernberg och drar paralleller med 1891-huset som moderniserats kraftigt bakom den gamla fasaden.
O´Learys krögare Per Sikström hade igår sin uppfattning klar.
Vårt största problem har varit att vi är trångbodda. Och det är en gammal fastighet med många problem redan innan branden. Personligen skulle jag vilja att de rev hela huset och byggde upp något nytt, säger Per Sikström till ST.

Mer läsning

Annons