Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M vill satsa på nischade äldreboenden: "Det innebär en avsevärd kvalitetsförbättring"

Moderaterna i Sundsvalls kommun vill satsa på livsstilsboenden för äldre. Det är ett av kraven som partiet för fram i sin skuggbudget.

Annons

– Med hänsyn till de nya grupper som kommer in i äldreomsorgen så har man högre krav på vad man förväntar sig av välfärden. Därför vill vi se en betydligt mer individanpassad verksamhet, säger Jörgen Berglund (M), oppositionsråd i Sundsvalls kommun.

Så kallade livsstilsboenden eller profilboenden för äldre finns redan på många platser runtomkring i Sverige.

Vilken typ av områden skulle du vilja se i Sundsvall?

– Jag tror det handlar om till exempel natur och trädgård, hantverk och konst samt friskvård och idrott. Bara för att jag blir några år äldre så betyder det inte att mina intressen och mitt liv som jag har levt helt plötsligt upphör, säger Berglund.

– Vi tycker det är viktigt att människor som blir äldre ska kunna fortsätta att utveckla och få bibehålla sina intressen, säger Jörgen Berglund (M), oppositionsråd i Sundsvall, som vill ha nischade äldreboenden.

Andra redan existerande exempel på inriktningar som dessa profilboenden kan ha är nöje och kultur, pensionerade företagare, djur, hbtq och hotellyx. Det finns även exempel med språkinriktning på arabiska, finska, persiska och spanska.

Läs också: Moderaternas budgetförslag: Vill låna en miljard mindre än majoriteten

– Vi tycker att vi ska bejaka de individer och de intressen som jag har även när jag blir äldre. Och det har vi inte lyckats tillräckligt bra med i våra kommunala boenden. Det är inte tillåtet på det sättet och det finns ingen uppmuntran att nischa sig inom omsorgen, säger Berglund.

Läs också: Personalrockad på äldreboenden – lägre bemanning på stora enheter

Vad är den stora vinsten?

– Det innebär en avsevärd kvalitetsförbättring. Vi är alla individer med olika intressen och behov och det tillmötesgår man genom att erbjuda olika former av äldreboenden.

Är det här något som man skulle kunna starta snabbt?

– Det finns redan i dag flera aktörer som bygger och driver såna här boenden och det skulle jag även vilja se här i Sundsvall. Man kan också tänka sig att någon av de aktörerna tar över befintliga äldreboenden och nischar dem, säger Berglund.

Läs också: Miljardsatsning på ökad bemanning inom äldreomsorgen – men inget till Sundsvall

Moderaterna skulle därför gärna ha en upphandling av den här boendeformen i Sundsvall.

När det gäller nischade äldreboenden har det även från vissa håll uttryckts en oro för att det skulle kunna leda till en ökad segregation inom äldreomsorgen.

I Moderaternas budget för man även fram kravet att minst en fjärdedel av kommunens välfärd ska utföras av aktörer vid sidan av kommunen inom områdena skola, vård och omsorg.

– Det är viktigt att det finns en mångfald av aktörer. Det sporrar också den kommunala verksamheten att ha någon att jämföra sig med och att låta både personal och de som har behov av de tjänsterna få en möjlighet att välja olika behov som passar just den personen, säger Berglund.

Mer läsning