Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma på tio timmar

/

Annons
34-åriga Ann Jonasson från Klockarberget kände av smärtor från levern. Vissa sympton påminde om när hon var gravid med dottern Tove.
Men fyra tester med Apotekets gravididetstest visade att hon inte skulle få barn. Det slutade med iltransport till Umeå och kejsarsnitt.
Ann Jonasson gick till sin distriktssköterska för sitt höga blodtryck och en ömmande lever.
Efter fjärde besöket hos sköterskan fick jag en tid hos en läkare. Jag berättade om mina symptom och nya prover togs, säger Ann Jonasson.
Proverna visade på onormalt höga äggvitevärden samt att Ann hade havandeskapsförgiftning. Det kom som en smärre chock för Ann som var helt säker på att hon inte var gravid. Det hade ju testerna visat.
Nu åker du direkt till förlossningsavdelningen på Sundsvall sjukhus för du är gravid, sade läkaren till Ann Jonasson som då var i sjätte månaden och inte gått upp ett kilo i vikt.
På sjukhuset togs nya prover och man kunde konstatera att fostret var 26 veckor gammalt.
Nu blev det bråttom. Två sköterskor kom springande mot mig och sa att jag skulle skynda mig till heikoptern som stod och väntade nere på plattan, säger Ann.
När helikoptern lyftade kom maken Janne insvängande på sjukhusets parkering och hade ingen aning om att det var frugan som flög iväg. Janne hade varit hemma på Klockarberget och packat en övernattningsväska.
Vi fick kontakt med varandra via mobilen och det var bara för honom att åka hem och fixa en större packning för det här kunde bli långvarigt, sedan bilade han upp till Umeå, säger Ann.
Vid 23-tiden kom Ann Jonasson in på förlossningen på sjukhuset i Umeå. Klockan tjugo minuter övre två på natten såg Anns andra dotter dagens ljus. Hanna Maria Saga Jonasson kom till världen tre månader för tidigt. Förlöst med kejsarsnitt.
Hon var så liten, hon vägde 884 gram och var 36 centimeter lång, säger Ann.
Hanna klarade krisen och är nu ett kärnfriskt barn som har god aptit.
Hon har ännu inte nått sin normala vikt men det jobbar vi på, tjejen är stark och kommer att klara det här, säger Ann Jonasson när hon ammar figthern Hanna.

Mer läsning

Annons