Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man från Sundsvall krävde sex av unga kvinnor i utbyte mot droger – döms till fängelse

En man i 50-årsåldern från Sundsvall sökte upp missbrukande kvinnor vid flera tillfällen och krävde sex i utbyte mot droger. Nu döms han till två års fängelse för bland annat sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Annons

Mannen som är från Sundsvall, men numera bor i Stockholm, har sålt mängder av droger till missbrukare i Sundsvall, och är även känd inom dessa kretsar. Vid en husrannsakan i mannens bostad hittades bland annat amfetamin, morfin och olika lugnande medel.

Mannen sökte vid flera tillfällen aktivt upp unga missbrukande kvinnor i 20-25-årsåldern i Stockholm och i Sundsvalls kommun mellan 28 september och 11 oktober förra året. Vid sammanlagt sju tillfällen har mannen tvingat till sig sex från tre kvinnor i utbyte mot droger.

"Han ser om man har någon svaghet och vet hur han ska bryta ner den som är svag"

I förhör har en av kvinnorna berättat att hon fått amfetamin efter att hon haft sex med mannen. Hon berättar även att hon anser att han utnyttjat henne och hennes drogberoende. "Han ser om man har någon svaghet och vet hur han ska bryta ner den som är svag", har kvinnan sagt.

Kvinnorna har också berättat att när de ville betala för drogerna, godtog mannen inte pengar som betalning. Och de vittnar även om att mannen haft sex med dem när de varit "utslagna" och påverkade av drogerna.

Tingsrätten bedömer att 50-åringen varit fullt medveten om kvinnornas missbruk, och ändå försett dem med droger vid flera tillfällen. Det är därmed klarlagt att mannen medvetet utnyttjat deras utsatta situation och beroende av honom.

Nu döms mannen för sju fall av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Han döms även för narkotikabrott och olaga hot mot en man som han sålt droger till.

Han döms till fängelse i två år och ska betala skadestånd till de drabbade på ungefär sammanlagt 140 000 kronor.

Mer läsning

Annons