Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många farliga skolmiljöer

Ny genomgång visar på brister i trafikmiljön Barnen lever mycket farligt när de ska åka till och från Allsta skola. På många håll ligger hållplatserna jämte vägrenen. — Det är direkt livsfarligt, säger föräldern Sven-Erik Elffors.

Annons
I fem-sex års tid har föräldrar och skolpersonal krävt åtgärder längs väg 570 mellan Allsta och Matfors.
Stoppen ligger mycket farligt, barnen får stå intill vägen där trafiken ofta kör mer än 70 kilometer i timmen.
Vid Viforsbron finns en hållplats utanför ett vägräcke. Vid ett annat ställe står barnen vintertid på en snövall som i princip ligger på vägen.
De står och väntar i mörkret trots att det är kurvigt. Halkar barnen till kör bilarna ihjäl dem. För några år sedan dog en farbror här när en buss körde på honom, säger Sven-Erik Elffors.
Utanför Allsta skola har det gjorts en trafikmätning som visade att 95 procent av bilarna kör för fort. Varje dag följer läraren och vaktmästaren Yngve Lindström med eleverna ner till bussen för att de ska känna sig säkra.
Under den stund som ST besökte platsen överskred ett flertal fordon hastighetsgränsen med råge.
Trafiksituationen här är inte bra. Men tack vare att en vuxen kan följa med ner till bussen har det inte hänt något. Skulle vi släppa det finns risken att barnen skulle knuffas eller stoja så att en olycka händer, säger Yngve Lindström.
Skolrådet gjorde för några år sedan själva en inventering av busshållplatserna på sträckan. En av föräldrarna gjorde också ett förslag på bussfickor, kostnaden hamnade på en miljon kronor.
Förslaget lämnades till kommunens kollektivtrafikenhet och Christer Tarberg. Han tyckte det var bra och har försökt övertyga kommunen om att låna pengar för att få Vägverket att tidigarelägga en utbyggnad.
Men det har blivit stopp både hos kommunen och hos Vägverket, det finns för lite pengar.
Vi bara går och väntar på den första dödsolyckan. Tyvärr är det så, säger Sven-Erik Elffors.
Många av eleverna har reagerat mot den osäkra trafiksituationen. Några har i brev beskrivit sin oro för vad som kan hända när de tar sig till och från skolan.
Ibland går det ganska fort. Då blir jag rädd. Polisen kunde ju komma ibland och ta dem som kör för fort, säger Emma Björnebäck som går i trean.
Nu har skolledningen och det lokala skolrådet återigen skrivit till Vägverket. De lokala krafterna ger sig inte förrän situationen blir bättre.
Fakta/Trafikmiljöer runt skolorbr
Bergsåkers skola
Mätningar har gjorts runt skolan som visar att det på morgnar- och skolslut är mycket trafik i barnens miljö. Olycksrisken är påtaglig. En rondell intill skolan upplevs också som ett problem.
Ett annat problem, som funnits i decennier, är att skolans elever genar genom ett staket och går över väg 86. Det sker trots att eleverna fått information hem eller i skolan.
Alnö/Johannedal
Inget gjordes för att förbättra skolvägarna i området förra året. Däremot gör skolorna kontinuerligt insatser för att eleverna ska gå så långt som möjligt från farliga vägar som skolan inte kan påverka.
Sankt Olofsskolan
Sidsjövägen har en ny gång- och cykelväg. Belysning finns och cykelfickorna är ordentligt tilltagna.
Vallens skola
Lokala skolrådet vill göra något åt den upplevda farliga situationen i centrala Kovland. Gångbanor planeras, men byggstart är oklar. Överfarten över Holmvägen ska kontrolleras av Vägverket.
Nivrenaskolan vid SCA:s gamla forskningslabb
Skolvägen vid E4 är mycket osäker. Skolledningen har krävt åtgärder av Vägverket, Vägverket tycker över huvudtaget att läget är olämpligt för skolverksamhet.
Källa: Sundsvalls kommuns livsmiljöbokslut

Mer läsning

Annons