Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestation för flyktingar på Stora torget

I morgon, lördag, arrangeras manifestationer för amnesti åt asylsökande i nio av landets största städer. I Sundsvall blir det demonstration på Stora torget klockan 13.00.

Annons
Bakom demonstrationerna står kampanjen Flyktingamnesti 2005, som också ställt sig bakom kyrkornas Påskupprop. Kampanjen, som uppbackas av bland annat församlingar och samfund, sjukvårdspersonal, ungdomsarbetare, politiska organisationer och invandrarföreningar, kräver "upprättelse och uppehållstillstånd" åt asylsökande och gömda.
Försöket att avvisa den sjuka 80-åriga kvinnan till Azerbajdzjan, planerna att avveckla flera asylenheter och hotet att skicka ensamma, svensktalande flyktingbarn till släktingar eller barnhem i hemlandet är inslag i den förda flyktingpolitiken som fått många att reagera.
I Sundsvall har Rättvisepartiet Socialisterna, som ingår i nätverket Flyktingamnesti 2005, tagit initiativ till manifestationen som trots det är bred och politiskt obunden. Asylsökande, Farr, Flyktinggruppernas och Asylkommittéernas riksråd, Sundsvalls asylkommitté och Caritas, katolska kyrkans biståndsorganisation i Sverige, kommer att delta.
Irakier kommer att sjunga. Det är viktigt att asylsökande får göra sin röst hörd om de orkar och vill, säger Birgitta Krona, ordförande i Sundsvalls Asylkommitté.
Förutom i Sundsvall arrangeras manifestationer i Gävle, Helsingborg, Luleå, Malmö, Norrköping, Stockholm, Uppsala och Göteborg. I Göteborg kommer biskop Carl-Axel Aurelius att tala.

Mer läsning

Annons