Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäns våld mot kvinnor ministerns hjärtefråga

/
  • Jens Orback, integrations- och jämställdhetsminister, var en av talarna på Mångfaldskonventet i Sundsvall i går. Lokale s-politikern Joao Pinheiro fanns på plats för att lyssna.
  • Timrås kommunalråd Ewa Lindstrand (s) fick en pratstund med Jens Orback innan han äntrade talarstolen.
  • Jens Orback, integrations- och jämställdhetsminister, var en av talarna på Mångfaldskonventet i Sundsvall i går. Lokale s-politikern Joao Pinheiro fanns bland åhörarna.
  • Det var en fotbollsintresserad minister som kom till Sundsvall i går. Orback hade koll på att Sundsvall snart möter Landskrona Boys i ännu en ödesmatch.

Integrations- och jämställdhetsminister Jens Orback var en av huvudtalarna på Mångfaldskonventets första dag i Sundsvall i går. Mäns våld mot kvinnor är en fråga som han brinner särskilt för.

Annons
Integration, jämställdhet och mänskliga rättigheter är några av de områden som den förre tv-journalisten Jens Orback ansvarar för i regeringen.
Många av dessa frågor hänger samman med varandra, anser Orback. Till exempel när unga kvinnor med invandrarbakgrund förtrycks av manliga släktingar för att de tagit till sig den västerländska livsstilen.
Hedersrelaterat våld är också patriarkalt våld, konstaterar Jens Orback.
Mäns våld mot kvinnor är en av de frågor som han vill prioritera som minister. Det är en mycket \"svensk\" fråga, även om hedersrelaterat våld tagit stor plats i media de senaste åren.
Åtta av tio kvinnor som misshandlas i Sverige blir slagna av svenskfödda män, säger Jens Orback.
Mångfald är ett annat av hans områden. Där handlar det inte främst om att stärka mångfalden, utan att rikta in sig på de olika individerna.
Mångfalden har funnits i Sverige länge. Vi hade även tidigare olika kön och sexuella läggningar. Det vi vill göra nu är att slå vakt om individens rättigheter, vem man än är i mångfalden, säger Jens Orback.
Alla ska behandlas lika oavsett kön, etnisk bakgrund, sexuell läggning eller funktionshinder. Det handlar om mänskliga rättigheter, och om dessa inte följs innebär det att en person diskrimineras.
Det är ett av de allvarligaste brotten man kan begå, säger Jens Orback.
Kommuner och myndigheter har ett särskilt ansvar att vara föredöme i dessa frågor. Varje kommun borde se det som en självklarhet att anställa människor av båda könen och med olika bakgrunder, förutsättningar och läggningar, anser ministern.
Jag tycker att det ska bli en valfråga, uppmanade Jens Orback.

Fakta Mångfaldskonventet
Mångfaldskonventet är ett tre dagar långt stormöte i Sundsvall där syftet är att diskutera varför människor diskrimineras på grund av hudfärg, kön, sexuell läggning, ålder eller funktionshinder.
Konventet arrangeras av länsstyrelsen i Västernorrland tillsammans med samarbetspartners.
Föreläsningar, workshops, utställningar, film, teater och debatter är några exempel på arrangemang under de tre dagarna.

Mer läsning

Annons