Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mardrömsbeskedet: Solbritts cancer gick inte att operera: "Det finns inte ord att beskriva"

Under onsdagen hade cancersjuka Solbritt Björkstrand från Sundsvall äntligen tid för operation i Umeå. Men då kom mardrömsbeskedet – cancern har hunnit sprida sig så mycket att det inte längre finns något läkarna kan göra för henne.

Annons

Vi har tidigare rapporterat om 72-åriga Solbritt Björkstrand som skulle opereras på Norrlands universitetssjukhus i Umeå för svårartad cancer i bukspottskörteln, men som på grund av brist på vårdplatser blev hemskickad.

Läs mer: Cancersjuka Solbritt nekades operation – fick vända i dörren på grund av platsbrist

Efter att hennes fall uppmärksammats i media blev hon redan påföljande dygn lovad en ny operationstid. På onsdagen var det dags och operationen påbörjades. Men det blev inte som man hade hoppats då läkaren tvingades avbryta operationen – den agressiva cancern hade spridit sig i för hög omfattning.

Läs mer: Efter en känslofylld vecka – nu åker Solbritt till Umeå igen för att opereras: "Det är nervöst"

– Det var ju som hon befarat, men man var ju ändå hoppfull. Det finns inte ord att beskriva. I den bästa av världar hade mamma fått opereras mycket tidigare, redan i samband med att hon fick beskedet för tre månader sedan. Jag fick höra från läkare redan i går som beklagade att detta blivitså illa skött, säger dotter Anneli Hålén.

Läs mer: Solbritt nekades operation trots tillgängliga vårdplatser:" Vi måste prioritera de som är akut sjuka"

Anneli Hålén med mamma Solbritt Björkstrand.

Anneli Hålén är själv undersköterska och är väl medveten om hur situationen inom vården ser ut i dag. Att bristen på personal många gånger kan göra att vårdpusslet blir svårt att få ihop. Hennes förhoppning är att hennes mors fall ska leda till att politikerna får upp ögonen för situationen och att det leder till förändring.

Läs också: Ortopedichefen i Västernorrland: "Beklagligt att behöva skicka patienter utanför länet"

– Det här kan drabba vem som helst. Både dig och mig. Det här är samtiden i Sverige. Det är flera som har hört av sig och meddelat att man kan anmäla fallet – det ska jag absolut göra. Inte bara för mammas skull utan för att detta ska leda till något positivt i långa loppet. Man hoppas att det sker en förändring. Det var en läkare som sa i går att det här förhoppningsvis kan få politikerna att öppna ögonen. Det hoppas jag på.

Läs mer: Glädjevändningen: Nu får Solbritt, 72, äntligen sin canceroperation

Anneli Hålén berättar att hon tvingats ge sina barn beskedet om operationen och cancerns spridning. Att deras mormor högst har några månader kvar att leva. Något hon upplevde som mycket tungt.

– De älskar ju sin mormor. Vi hoppas att hon snart ska kunna komma tillbaka till Sundsvall så att de får träffa henne.

Mer läsning