Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maryanne är en av Sundsvalls bästa säljare

/

Hon fastnade för handelsbranschen, och i dag är hon chef för Polarn O. Pyrets två butiker i Sundsvall.
Förra året var hon nominerad till Årets säljare på Sundsvalls Handelsfest.
– Det bästa som finns är att se en nöjd kund lämna affären, säger Maryanne Karlsson.

Annons

Hon växte upp på en bondgård i Örsbäck, en liten by med cirka 40 invånare, som ligger fem mil söder om Umeå.

– Det var ett bra ställe att växa upp på. Jag och de andra barnen i byn gick först i en liten byskola i Gräsmyr, och sedan i högstadiet i "stora" Nordmaling, berättar hon.

Läs också: Hennes lösning på trafikkaoset i Birsta: En hop on-hop off-buss

På högstadiet började tankarna växa sig starkare om att lämna byn, och när Maryanne var 16 år flyttade hon till Umeå och började läsa samhällsvetenskapliga programmet på gymnasiet.

– Jag var intresserad av historia, och funderade på att bli arkeolog men när det väl var dags att göra praktik var jag ganska skolless. Jag sökte praktik på Åhléns i Umeå. Jag fick en omedelbar kärlek till handelsbranschen och stortrivdes. Praktiken ledde till att jag fick extrajobb, sen sommarvikariat och slutligen fast anställning, berättar Maryanne.

För henne är mötet med kunderna det bästa med jobbet.

– Jag har alltid varit genuint intresserad av människor, och varje möte ger en speciell känsla. Att ta reda på vilka behov en kund har och därefter kunna hjälpa till att hitta en lösning är en jätteskön känsla.

Läs också: Shopping som yrke

När Maryanne var 22 år, hade hon hunnit med att jobba på Åhléns i Småland och var tillbaka på Åhléns i Umeå för andra gången.

– En av mina kompisar hade träffat en kille i Sundsvall, och bjöd med mig dit på midsommarfest. Jag tyckte att det lät kul och hängde på.

På festen träffade hon Niklas och ljuv musik uppstod.

– Vi pendlade i ett halvår, och sedan flyttade jag ner till Sundsvall där jag fick jobb på Åhléns. Det positiva med att vara anställd i en butikskedja, är att det oftast inte är några problem att få jobb på andra orter så länge man gjort ett bra jobb, säger Maryanne.

Läs också: Handelsfesten lockade 300 deltagare

Under åren på varuhuset avancerade hon från säljare till biträdande varuhuschef, och förra året nominerades hon till Årets säljare på Sundsvalls Handelsfest.

Motiveringen löd: "I en butik som mycket framgångsrikt utvecklat sitt värdskap/service hos all personal på senare år, finns ändå en pärla som sticker ut extra i och med sin förmåga att oavsett avdelning alltid vara kunnig, glad inspirerande, personlig och problemlösande. Maryanne är mästare i att se kunden och lösa kundens problem genom att snabbt läsa av vad behovet är och föreslå bra lösningar på ett genuint och kunnigt sätt. Henne lägger man märke till."

– Jag vann inte, men bara att bli nominerad kändes som en seger. Jag var på festen i sällskap med mina kollegor på Åhléns. Det kändes som nomineringen även var riktad till dem, och det kändes jättebra att få dela kvällen med dem, säger Maryanne.

Hon trivdes väldigt bra på Åhléns men kände att hon behövde en utmaning. När hon fick nys om tjänsten som butikschef på Polarn O. Pyret sökte hon och fick jobbet.

– Förutom att sälja, har jag även personalansvar. Just nu håller jag på att introducera våra sommarvikarier, och fixa sommarschemat.

Trots många dystra prognoser, ser Maryanne positivt på framtiden för handeln i Stenstan.

– Vi har ju en fantastiskt fin citykärna. Jag tror att sammanhållningen mellan butikerna är väldigt viktig. Även om vissa har konkurrerande verksamhet tror jag att det gynnar alla om vi tänker till tillsammans.

Fritiden tillbringar hon helst hemma med sin familj.

– Både jag och min sambo gillar inredning, och vi har alltid något renoveringsprojekt på gång. Sen har ju barnen sina aktiviteter, så det är fullt upp.

Mer läsning

Annons