Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maskinföraren Markus trivs bäst när det bullrar och låter på jobbet

/

Han har arbetat som maskinförare sen han var 14 år gammal och trivs bra med sitt yrke. På fritiden är det bilen som tar upp mestadels av tiden. Den 22 juli fyller Markus "Makke" Björklund 30 år. "Då blir det liveband och grillbuffé med släkt och vänner", säger han.

Annons

Han växte upp på Björkön i Njurunda och beskriver sig själv som en omtänksam och aktiv person som alltid har nära till skratt. Efter gymnasietiden på Skogsbruks skola i Sollefteå började han jobba som maskinförare på pappa Anders företag. De flesta dagarna i veckan hittar man Markus på jobbet i någon lastmaskin. Att ljudnivåerna ibland blir väldigt höga är inte något som han ser som en nackdel.

– Att köra maskin är roligare än att jobba och gräva med en spade någonstans. Det ska mullra och låta när man jobbar, det är då det som är roligast, säger han.

Även om han testade att jobba som maskinförare på sin pappas företag redan som 14-åring var det var det först efter studenten som han började jobba med det på heltid.

– Jag fick börja testa tidigt och sen fortsatte jag på riktigt efter studenten. Nu har jag varit i branschen i tio år.

När Markus väl är ledig ägnar han mycket av tiden till hans stora passion: amerikanska veteranbilar. Träffar, utställningar och bilevenemang går ofta om varandra och när han är ledig mekar han gärna på sin Chevrolet Impala Convertible från 1968.

– Det är ofta något som jag småfixar med eller så putsar jag på den. Snart ska jag börja behandla rosten också.

När bilen är helt servad har Markus stora planer på att tävla med den i olika utställningar.

– Målet är att jag ska få den i utställningsskick så att jag ska kunna börja vinna priser med den, säger han.

Bilintresset är stort och sträcker sig väl utanför Sveriges gränser. I framtiden hoppas han besöka USA åtminstone en gång till.

– Jag har varit och besökt Louisville, Kentucky och jag har även varit i New York. Den stora drömmen vore att hyra en bil i USA och åka runt till en massa skrotar och bilfirmor och bara titta, säger han.

På lördag tar han steget över till att bli 30-åring, något som han har pratat mycket om med sin bilklubb Sundsvall Street Rulers.

– Det är som jag brukar säga till de i föreningen; det är nu det börjar gå utför men det är också nu jag går från att vara pojke till att bli man, säger han.

Den 23 juli blir det stort födelsedagskalas och då är hela släkten bjuden.

– Det blir mina vänner och min släkt så vi blir nog omkring 50 personer skulle jag tro. Sen blir det liveband och grillbuffé. Då ska vi umgås och festa, säger han.

Mer läsning

Annons