Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maskinrum utpekas som dödsfälla – nu måste Malandsbadet hålla stängt i sommar

På grund av säkerhetsskäl och dålig vattenrening kommer Malandsbadet att hålla stängt under 2018. För att badet ska kunna öppna igen krävs reinvesteringar på åtta miljoner kronor.
– Vi tittar på hur vi kan hitta lösningar för både bad och andra aktiviteter, säger Lars-Erik Återgård, chef för idrott- och fritidsavdelningen, Sundsvalls kommun, i ett pressmeddelande.

Annons

Malandsbadet har funnits sedan 1968 och brukar vara öppet under juni, juli och augusti. Men i sommar kommer badet att hålla stängt på grund av arbetsmiljöskäl och miljö- och säkerhetsskäl, skriver Sundsvalls kommun i ett pressmeddelande.

– Maskinrummet ligger under marknivå och nödutgången är en stege som leder två meter rakt upp. Om någon av de uråldriga maskinerna skulle fatta eld med personal under jord, vore det en dödsfälla, säger Björn Westerlund, gruppchef vid Drakfastigheter.

Den vattenreningsteknik som används är omodern och innebär att vatten från bassängen släpps rakt ut i Alnösundet. Sundsvalls kommun uppskattar de nödvändiga renoveringskostnaderna till åtta miljoner kronor.

Kommunen har inte genomfört planerade investeringar och underhåll för Malandsbadet i väntan på beslut kring den planerade järnvägsdragningen förbi Maland och ner till kombiterminalen i Petersvik.

– Ett tag såg det ut som spåret skulle dras rakt över badet, men enligt de senaste förslagen gör järnvägen inte det vilket öppnar upp för oss att kunna göra satsningar på Malandsbadet i framtiden, berättar Lars-Erik Återgård, chef för idrott- och fritidsavdelningen, Sundsvalls kommun.

Lars-Erik Återgård, chef för idrott- och fritidsavdelningen, Sundsvalls kommun.

Under de senaste åren har Ljusta Aktivitet Centrum skött den dagliga driften av badet.

– Det är tråkigt att badet inte kan vara öppet i sommar, men vi har ett pågående samtal tillsammans med Kari Lehto ordförande i Ljusta Aktivitet Centrum där vi tittar på hur vi kan hitta lösningar för både bad och andra aktiviteter, säger Lars-Erik Återgård.

■ ■ För mer nyheter om Sundsvall – följ ST.nu på Facebook och Twitter.

Mer läsning

Annons