Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Wahl besökte Bergsjö

Den berömde författaren Mats Wahl, Stockholm, har 18 år bakom sig som lärare och visade suveräna pedagogiska kvaliteter för Bergsjöelever i går.

Annons
Trots, eller tack vare, lågmält prat fick han eleverna att lyssna och ställa frågor då han berättade om författarnas villkor.
95 procent måste kombinera arbetet med andra jobb. De flesta är lärare eller journalister, sade han.
Själv tillhör han de fem procent som reder sig på enbart författarskapet. Några av hans 50-talet böcker har blivit storsäljare, främst Vinterviken som såldes i 80 000 exemplar. Några har även filmatiserats eller blivit TV-serier. Numera säljer han böcker mer i Tyskland än i Sverige.
En normalupplaga för en författare i Sverige är 3 000 exemplar. I ett räkneexempel visade han att en sådan upplaga kan ge 60 000 kronor brutto men att bara 24 000 blir kvar till författaren.
Jag har även ett stipendium som ger mig 160 000 konor på ett år. Skrivande är ett arbete, jag ägnar mig inte åt det enbart då jag har speciell inspiration.
Mats Wahls besök på Bergsjö centralskola ingår i ett brett läsprojekt på skolan. Eleverna läser skönlitteratur och ger sig även ut på förskolor, fritids och äldreboenden och läser för andra.
Läraren Stig Jäderberg berättar att veckan avslutas med en slags tävling i högläsning mellan Bergsjöelever ur årskurs 7 och jämngamla elever från grannskolorna i Hassela och Harmånger. Den avgörs på fredag på församlingshemmet i Bergsjö.
Det är ett prioriterat mål att förbättra läsandet och skrivandet.

Bildtext:

Mats Wahl på Bergsjöbesök. Vid honom lärarna Anna Löfgren och Stig Jäderberg och bakom elever ur sjunde klass.

Mer läsning

Annons