Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medelpadsprofil larmar om vanvård av hustrun: "Hon har fått blödande sår av att ligga i timmar i sitt kiss"

Jan "Kniv-Jocke" Olsson, 83, har vässat bladet en sista gång. Udden är riktad mot hemtjänsten som han anklagar för vanvård av hustrun Karin. "Jag har blivit sjuk själv på kuppen av allt bråk för att hon ska få den hjälp hon har rätt till", säger han med gråten i halsen.

Annons

Jan föredrar att bli kallad Jocke och har genom åren gjort sig känd som en humoristisk och hantverksskicklig person. Resultatet av knivtillverkningen har gett honom fina priser och gott renommé vida kring.

Läs även: Systerns desperata larm: Eddie förtvinar på demensboende

Men nu finns ingen tid över för hobbyn. Dygnets alla timmar upptas av omvårdnaden om Karin som han äktade för över 60 år sedan. Hon är dement, har tappat talförmågan och behöver hjälp med allt vardagligt.

Jocke ställer upp för sin fru men efter år av strider för rätten till den hjälp hon faktiskt beviljats på papper börjar han knäa. När ST kommer på besök på onsdagen har Karin inte varit ute i friska luften på två veckor.

– Jag orkar inte längre och har både fått högt blodtryck och lugnande medel. Det värsta var när de påstod att jag inte är rädd om henne, det var fruktansvärt kränkande. Jag jobbar ju med henne 24 timmar per dygn.

Bristerna är anmälda och innefattar bland annat hjälpen med kroppshygien.

– Det har hänt att hemtjänstens personal inte tvättat henne på natten på 14 dygn. Ibland har hon fått ligga i sitt kiss i femton timmar i sträck vilket lett till att hon fått stora blödande sår och varit sönderbränd. Det är ju misshandel! dundrar Jocke.

Läs också: 86-årige Yngve har inte varit ute på två år – makan: "Jag är helt förtvivlad, min man lider"

Han säger att den livsviktiga gåträningen tagits bort i omgångar och att hemtjänstpersonal struntat i larm och vägrat att åka till dem och utföra sitt uppdrag. Han har förgäves begärt att få ta del av protokoll och anteckningar från möten som gäller deras fall.

– Jag behöver ingen ytterligare avlastning. Jag vill fortsätta ta hand om Karin så mycket jag kan, men hemtjänsten ska sköta sin del.

Paret har sex av sju barn i livet, en stor hop barnbarn, och får även hjälp därifrån vilket gör att de kan bo kvar i Sörböle, några kilometer sydväst om Njurundabommen.

Idyllen må krackelera men Jockes kärlek till Karin består. Att den är besvarad vittnar hennes ömma blick och putande mun om när han vill pussas.

Jocke är en vältalig företrädare för sin hustru och han värnar även om andra i liknande situation.

– Hur är det med de stackars människorna som är ensamma och inte törs säga någonting? Det är så synd om dem.

Läs även: Jag och mina knivar

Kritiken gäller framför allt hemtjänsten i Matfors och i synnerhet nattpatrullen. I dag får paret hjälp från Njurunda och över dem öser Jocke idel lovord.

Och nu har de en riktig godbit att se fram emot i bedrövelsen.

– Jag har tydligen rätt till tio timmar varje månad när hemtjänsten ska vara här och jag ska få göra mina saker. Nu ska vi tillsammans med hemtjänsten åka till travet och äta gott och ha det bra. Det har vi inte gjort på många år.

Karin Holmin, affärsområdeschef för hemtjänsten i Sundsvall, vill endast ge en generell kommentar till ärendet:

– När det dyker upp synpunkter tar vi dem på största allvar och vi följer alltid upp för att se om vi brustit eller om det råder missuppfattningar, och vidtar åtgärder så fort som möjligt.

Samma onsdag som ST kom på besök fick paret Olsson även visit från en annan chef från hemtjänsten som lovade bot och bättring. I går torsdag rapporterade dock Jocke följande:

– De hade inte tvättat henne den här natten heller och nu har hon fått två stygga sår på magen.

Mer läsning