Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer lokalproducerad mat i skolor och äldreboenden – måltidschefen: "Satsar på att göra om reglerna"

I höst kan mer lokalproducerad mat bli aktuell i skolkök och på äldreboenden i Sundsvall.
– Vi satsar på att göra om reglerna för att göra det lättare för småproducenter att vara med på en upphandling, säger Anna-Sofia Kulluvaara, måltidschef på Sundvalls kommun.

Annons

Läs också: Goda tider för länets nötköttsbönder – brist i butikerna när allt fler vill äta svenskt

Krångliga upphandlingsregler har lett till att nästan ingen lokalproducerad mat finns på borden i Sundsvalls kommuns kök.

Kraven på att kunna leverera en stor mängd regelbundet och året runt gör att många småproducenter inte har en chans att vara med i upphandlingen.

– Vi har tittat på en regeländring som skulle innebära att man kan upphandla i mindre poster. Tillexempel en enstaka vara och kanske bara under någon tid på året, säger Anna-Sofia Kulluvaara.

Ingemar Pettersson, potatisodlare i Njurunda.

Potatisodlaren Ingemar Pettersson i Njurunda levererar i dag all sin potatis till matbutiker. Hans pappa provade ett tag att leverera till kommunen, men fick då köpa in potatis en kort tid under sommaren för att det inte räckte till och för att kunna uppfylla kravet på leverans året runt. Det är det som nu ska ändras.

– Det blir ju absurt att bönder ska måsta köpa in varor för att kunna leverera enligt våra krav, då förstår jag att ingen vill svara på offertförfrågningarna, säger Hans Forsberg (C), ordförande för infrastruktur och serviceutskottet i Sundsvalls kommun.

Nu har potatisodlingen expanderat och man skulle kunna leverera året runt, men Ingemar Pettersson säger att han tycker att det ändå är bra att reglerna görs om så att även småproducenter kan vara med.

– Nu är jag ingen småproducent längre, men jag tycker att det är viktigt att också småproducenter har en chans i upphandlingarna. Det behövs fler lokala bönder, säger han.

Även kravet på leverans direkt till kommunens kök ska ses över. Eventuellt kan det bli frågan om att man ordnar en central avlastningsplats och att maten sedan distribueras ut därifrån.

Men det är inte bara upphandlingsreglerna som är ett problem. Det kan också vara svårt för lokala bönder att konkurrera prismässigt med storjordbruk i södra Sverige som har större marker och längre säsong.

– Det är huvudfrågan, att man får betalt för det jobb man gör. Det är det som avgör om det finns intresse att leverera till kommunen, jag vet inte vad de betalar idag, säger Ingemar Pettersson.

Enligt Anna-Sofia Kulluvaara kan det vara aktuellt att betala lite mer för lokalproducerad mat, det kan styras i upphandlingen menar hon.

– Vi kan rikta upphandlingen genom att sätta ett tidskrav från skörd till leverans och på så sätt få in fler lokala producenter, säger hon.

Det nya regelverket är tänkt att vara klart i höst.

Mer läsning