Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mijailovics blodiga attack

/

Sju vårdare fanns på plats på säkerhetsavdelningen. Ändå lyckades Mijailo Mijailovic beväpna sig med ett tillhygge och slå en medpatient blodig. – Det här är katastrof. Det finns ingen säkerhet här. Vem som helst kan bli ihjälslagen, säger en vårdare.

Annons
Klockan var omkring 03.00 när Mijailo Mijailovic beväpnade sig med ett tillhygge han brutit loss från inredningen i sitt rum. Eventuellt ett fäste till ett element.
I dagrummet låg en 60-årig medpatient och sov. Mijailovic ska ha rusat ut ur sitt rum och slagit honom blodig med tillhygget innan vårdarna hann ingripa.
03.15 fördes 60-åringen med ambulans till sjukhuset. Därifrån rapporterades i går att han hade omfattande sårskador i ansiktet, frakturer i en hand och att läkarna tvingats amputera ett finger på grund av skadorna.
Under gårdagen polisanmäldes ministermördaren för misshandel, utredningen startar i dag.
I ett pressmeddelande framgår även att en anmälan gjorts till Socialstyrelsen enligt Lex Maria, samt att en utredning är tillsatt på kliniken.
Avdelning 93 är rättspsyks högst säkerhetsklassade avdelning. Men flera i personalen är kritiska till säkerheten på kliniken.
Vi har flera gånger det senaste året påtalat för ledningsgruppen att just det här kan hända, men de har inte tagit oss på allvar, säger en anställd.
Ledningen tar oss inte på allvar när vi framför våra riskbedömningar, säger en annan vårdare med många års erfarenhet.
De uttalar sig mot löfte om anonymitet, av rädsla för repressalier från ledningen.
Mijailo Mijailovic är dömd till livstids fängelse för mordet på utrikesminister Anna Lindh. Men han vistas nu på rättspsyk eftersom Kriminalvårdsstyrelsen vill ha en bedömning av hans psykiska tillstånd.
Ledningen för KVS hade i morse ett informellt möte om Mijailovics överfall, och generaldirektören Lars Nyhlén ska vara informerad. Man har också följt den senaste tidens rapportering om sovande vårdare, mutförsök och misshandel på rättspsyk i Sundsvall.
Vi har förtroende för kliniken i Sundsvall, säger Kriminalvårdsstyrelsens säkerhetschef Christer Isaksson.
Vi har ju tittat på deras säkerhetsarbete, och det är väldigt bra, säger informationschefen AnneMarie Dahlgren, och förklarar att det är upp till kliniken att bedöma om Mijailovic bör förflyttas.
Chefsöverläkare Erik Söderberg är ytterst ansvarig för verksamheten på rättspsyk. Han deklarerade i går att han inte uttalar sig i Sundsvalls Tidning.

Mer läsning

Annons