Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöinspektör med litterära anor

/
  • Elsa Beskows illustrationer är som egna små sagor, speciellt i Blomsterfesten i täppan.

Miljöinspektören Ingrid Lagerlöfs rötter finns i djupet av den svenska litteraturen. Som efternamnet antyder finns Selma med i släkten. — Men jag tycker det är roligare med Elsa Beskow som var mammas moster.

Annons
Som liten kommer hon ihåg hur hon tillsammans med sin kusin sprang genom skogen på Djurgården hem till Elsa Beskow.
Hon hade ett stort skåp och en karamellskål och så berättade hon sagor för oss.
Fast egentligen är minnet häftigare av hur det var att som fem-sexåring springa genom skogen utan att det var någon vuxen med. Fast böckerna som Ingrid fått dedicerade av \"moster\" Elsa är ändå väldigt kära ägodelar. Liksom närheten till flera av de figurer som stått modell i de vackert illustrerade barnböckerna, för Elsa Beskow hade släkt och vänner som modeller.
Egentligen tycker jag bäst om bilderna. Det är lite jugend över dem. Och hon fångade blommorna så bra när hon gjorde figurer av dem.
Ingrids mamma var förebild för Rabarberknopp. Böckerna är lite nötta. Lite kladdade i. Någon är häftad. Att de inte haft sin plats i en dammig bokhylla är uppenbart, de är lästa många, många gånger.
Men när jag läser för småbarnen nu så blir de otåliga, de är för stressade i dag för att höra på sagor, tror jag.
Hennes egen favorit av Elsa Beskows många sagor är Ocke, Nutta och Pillerill. Hattstugan ligger också bra till.
Ett tag gick debatten hög om Elsa Beskows lämplighet som barnboksförfattare. Det talades om könsrollsbevarande och drogliberalism bland annat. Ingrid Lagerlöf minns Elsa, sin egen mormor och deras syskon som frisinnade människor. De ifrågasatte gärna det etablerade. Elsa Beskow blev dock lite mera tillbakadragen sedan hon gift sig och tvingades kämpa för att inte bara behöva stå vid spisen utan även behålla delar av sin frihet.
Min mormor grundade Amnesty i Djursholm och var som 70-åring ute och demonstrerade mot Vietnamkriget. De var nog lite radikala allihop.
Själv brinner inte Ingrid Lagerlöf för litteratur, arbetet på miljökontoret innebär alltför mycket läsande av utredningar för att hon ska orka med mera på fritiden. När det blir en bok vill hon helst finna en varm historia som ger något att tänka på. Målandet är inte heller något favoritnöje. I stället har hon funnit sitt uttryckssätt i trä. Med yxa och kniv formar hon sina alster.
Men Selma Lagerlöf då? Jo hon var farfars fars tremänning. Och visst har Ingrid Lagerlöf fina böcker av Nobelpristagerskan också. Fast i närheten av Elsas popularitet hos Ingrid kommer inte Selma. Efternamnet trivs hon dock bra med.

Mer läsning

Annons