Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbluff mot fyra äldre damer

Övertygande. Manipulativ. Sympatisk. Så beskrivs den 39-åriga kvinnliga rättspsykspatienten som plundrat fyra äldre damer. Genom överföringar via telefonbanken försvann nästan 900 000 från deras konton.

Annons
Förundersökningen som nu blivit klar visar på ett systematiskt tillvägagångssätt av en mycket manipulativ kvinna. Hon ringde upp de gamla damerna, som är 85, 84, 82 och 77 år, lurade dem att hon var från banken och fick dem att lämna uppgifter om kortnummer.
Med detta som grund ringde hon sedan upp banken, i samtliga fall rörde det sig om Föreningssparbanken. Hon förställde rösten så att hon lät som en gammal kvinna som de fattade sympati för och ville vara tillmötesgående mot. På det viset ordnade hon telefonbanksservice till kontona utan att behöva besöka banken, annars är ett personligt besök ett krav för att få den servicen. Men som en av de bankanställda förklarade så hade 39-åringen uppgivit att hon varit in på besök men att telefonbanken ändå inte fungerade och det väckte medkännande.
Alla samtal till telefonbanken finns dokumenterade genom analys av kvinnans telefon.
Kvinnan har vidare fått två andra patienter på rättspsyk att ställa upp med bankkonton som hon sedan kunde överföra pengar till. Som mobiltelefonkund är det inget företag som vill se henne, på grund av tidigare historier, så även detta ordnade hon genom en medpatient.
I en anteckningsbok som beslagtogs hos kvinnan i oktober i fjol finns scenarion uppskissade för hur bedrägerier skulle kunna gå till, plus namn, personnummer, kontonummer och annat till flera äldre damer. Vid förhör hävdade 39-åringen att det rörde sig om skrivuppgifter som hon ålagts av sin terapeut. Men hon berättade också om hur oerhört enkelt det är att få fram alla uppgifter som behövs och kunde tänka sig att ställa sina tjänster till förfogande för bankerna om de var intresserade.
Senare i oktober slog hon till mot den första kvinnan. 263 000 kronor försvann från kontot. Pengarna överfördes till en medpatients konto, han fick hämta ut pengarna från sitt konto, lämna över dem plus inköpta lotter till en taxichaufför som sedan körde upp leveransen till rättspsyk. Den gången misslyckades kvinnan eftersom taxiföraren ertappades med det stora vadderade kuvertet och personalen på kliniken tog hand om innehållet. Allt vidarebefordrades till kronofogden.
I slutet av januari i år var det dags igen. Tre damers konton länsades på 60 000, 90 000 respektive 459 000 kronor. Då var en annan patient, som inte återvänt efter permission, henne behjälplig och ordnade kontoöverföringarna. Den mannen greps och hördes men släpptes av åklagare Katarina Becker, trots att han då hade avvikit efter permission från rättspsyk. Han greps därför på nytt och återbördades till kliniken.
Kvinnan förnekar brott. Medpatienten, som enligt förundersökningen hjälpte till vid de tre sista bedrägerierna, hävdar att en okänd \"Åke\" var den som fick pengarna av honom. Den andra patienten medger att han vid första tillfället upplät sitt konto men då inte visste vad det var frågan om, och att han därefter nekat kvinnan hjälp.
Sedan 1980-talet har kvinnan åtalats för ett 50-tal bedrägerier.

Mer läsning

Annons