Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minneshögtid för nazisternas offer

/
  • Romer blev avrättade på samma sätt som judar av nazisterna under andra världskriget.

I dag är det 70 år sedan de sista fångarna befriades från koncentrationslägret Auschwitz i Polen.
På Kulturmagasinet uppmärksammades romernas plats i Förintelsens minne.
– Vi får aldrig glömma hemskheterna, säger Misafet Redepi, ordförande i Romska föreningen i Sundsvall.

Annons

Misafet Redepi kom till Sverige som flykting från Balkankriget i slutet av 90-talet. Hennes släktingar lyckades undkomma de fasansfulla övergreppen som begicks i förintelselägren.

Forskare vet att minst 200 000 romer inte gjorde det – uppemot två miljoner kan ha fallit offer för nazisterna.

– Jag mår inte bra när jag tänker på vad som hände med alla judar, romer, utvecklingsstörda och homosexuella, säger Misafet Redepi.

Efter en tyst minut höll Bodil Hansson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, ett tal som berörde vikten av att stödja olika minoritetsgrupper. Efteråt säger hon till Dagbladet:

– Vi ser att främlingsfientligheten och rasismen ökar i samhället. Det är jätteviktigt att vi pratar om vår historia och alla människors lika värde i skolan.

Romer har förtryckts i århundranden. På frågan om hur situationen är i Sundsvall säger Misafet Redepi:

– Det är en väldigt känslig fråga. Det finns fortfarande diskriminering, men det är mycket, mycket bättre än förut. Men jag hör många som klagar på att de inte får bra svar när de söker jobb.

I ett försök att tysta ned rapporteringen inför uppmärksammandet av minneshögtiden satte nynazister under natten till i dag upp en avspärrning med plastband utanför bland annat Dagbladets redaktion.

– Historien upprepar sig tyvärr, varnade Emerich Roth, som överlevt fem koncentrationsläger, när Dagbladet träffade honom i oktober på Vibackeskolan.

Mer läsning

Annons