Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Tomas Lundqvist

En av Sundsvalls mesta och bästa viraspelare har gått bort.
Tomas Lundqvist begravs idag hemma i Byske, Västerbotten, dit han flyttade för ett par år sedan, då han hade måst sluta arbeta av hälsoskäl.

Annons

Tomas föddes 1962 på Alnön. Han växte upp på Ankarsvik och bodde även som vuxen på flera håll på ön, omväxlande med andra sidan sundet i Johannedal, i Nacksta, på Orust, i Skellefteå och, som sagt, i Byske. Storfiskare som han var, fann han vid 32 års ålder ett jämförbart inomhusnöje i det gamla svenska Viraspelet.

Jag och övriga i Virasällskapet 4V, som grundades av Tomas, mig och Sören Andersson – det skedde på det lilla kaféet vid Vindskärs Varv, som Tomas drev vintern 1997–1998 – minns med tacksamhet hans aldrig sviktande entusiasm vid Virabordet. Här var han sannerligen storfiskare – jag tror ingen mer än Tomas har rott hem Virans allra yppersta bud två gånger: Solo Grande Misère Ouverte Royale.

Det näst högsta, Solo Vira, fick han inte uppleva annat än som motspelare; det tredje i rang, däremot, Solo Petite Mis. Ouv. Roy., klarade han också två gånger, något som inte ens det är så många förunnat. Men så spelade Tomas också under sina 21 år som virist hela 10000 givar Vira - ja, det hörs väl att detta är en ovanlig bedrift!

Tomas var vidare en mästare på det mycket svåra Virabudet Tiospel. Det används numera sällan – slopades i de flesta kretsar redan på 1840-talet, men i 4V har vi tagit det till heders liksom vissa andra rena 1800-talsseder. Just Tomas visade med särskild djärvhet att Tiospelet går att ta hem. En gång vann han obegripliga Tre Tiospel en och samma kväll (med diverse omköp, visserligen, men likväl ...)

Vi minns och saknar Tomas. Hans sista Virapartier vart de allra längsta: för nio månader sedan besökte två av oss Byske (vilket vi gör, i sorg, även idag); på två dygn spelade Tomas hela 198 givar med oss. All heder för den prestationen, som sent skall bli överträffad.

Staffan Sävén, Fagervik

Mer läsning

Annons