Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missade cancer- får kritik

/

När mannen kontaktade sin vårdcentral på grund av magproblem blev han rekommenderad att utesluta gluten. Efter några månader fick han beskedet att han hade cancer i tjocktarmen. Nu riktar IVO kritik mot vårdcentralen.

Annons

Det var i november förra året som mannen, som är i 60-årsåldern, kontaktade sin vårdcentral. Han berättade då att han hade problem med gaser och illaluktande avföring. Sjuksköterskan rekommenderade honom att utesluta gluten. Eftersom problemen kvarstod ringde han återigen vårdcentralen. Han fick en läkartid i slutet av november men ingen utredning påbörjades. Läkaren sa i stället att han inte skulle dricka så mycket kaffe.

Mannen bestämde sig för att byta vårdcentral. I januari påbörjade man en utredning och i början av april fick mannen veta att han hade en elakartad tumör i tjocktarmen. I sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg skriver mannen att han anser att diagnosen blev försenad på grund av vårdcentralens arrogans och okunskap.

I ett yttrande skriver verksamhetschefen att patienten hade flera kontakter med vårdcentralen även efter den första läkartiden men att han då inte nämnde något om fortsatta magproblem. Chefen bedömer därför att händelsen inte är avvikande. Läkaren har också yttrat sig och han menar att det inte fanns några tecken på att patienten hade en tumörsjukdom.

IVO väljer ändå att rikta kritik mot vårdcentralen. De anser att sjuksköterskan inte borde ha gett mannen rekommendationen att utesluta gluten. I stället borde ett prov ha tagits. De anser också att ansvariga på vårdcentralen borde ha frågat mannen om magproblemen vid hans senare besök, även om han inte själv tog upp det. "Att överlåta hela ansvaret för kontinuitet och säkerhet till patienter är inte förenligt med gällande lag", skriver IVO i sitt beslut.

Mer läsning

Annons