Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöje med Kollektivtrafikmyndigheten – nu säger Sundsvalls kommun upp avtalet

Missnöjet kring kollektivtrafiken är stort inom Sundsvalls kommun. Nu avslutas samarbetet med Kollektivtrafikmyndigheten. "Vi vill ha en bättre dialog", säger kommunalråd Peder Björk (S).

Annons

Sundsvalls kommun väljer nu att avsluta avtalet med Kollektivtrafikmyndigheten, och följa samma spår som Sollefteå kommun gjorde tidigare i år med motsvarande avtal. Den 26 september tas det slutgiltiga beslutet i kommunfullmäktige.

– Alla kommuner och landstinget är redan överens. Nu vill vi påbörja en ny process och nya samarbetsavtal. Vår ambition är att arbetet med uppsägningen är slutfört i slutet av det här året. I början av nästa år vill vi upprätta en ny förbundsordning och nya avtal, säger Peder Björk.

En överenskommelse har gjorts mellan Landstinget Västernorrland och samtliga kommuner om att gemensamt säga upp avtalet.

Nu planerar länet och Sundsvall för en ny typ av organisering av kollektivtrafiken.

– Vi ser gärna att vi får ett större inflytande över hur kollektivtrafiken utformas. Nu har vi känt av lite begränsningar på den fronten. Vi vill ju så klart göra så att resenären kan resa på bästa möjliga sätt, säger Peder Björk.

Vad innebär detta för kollektivtrafiken i Sundsvall och de bolag vi har i dag, till exempel Din tur och Nobina?

– Alla avtal gäller med trafikoperatörerna så på kort sikt blir det ingen direkt konsekvens för de som kör bussarna. Vi säger upp avtalet och sen ska vi vara med och avtala om kollektivtrafiken i framtiden.

Vad kommer det här att innebära för de resenärer som åker kollektivt?

– På lång sikt hoppas vi att avtalen som sägs upp gör att vi får en bättre och mer attraktiv kollektivtrafik. Vi vill ha en bättre dialog och framförallt större dialog mellan kommunerna. På sikt kan det påverka utbudet med linjesträckningar och hur vi jobbar med exmpelvis prissättning. Många saker har stor potential att bli bättre framöver, säger Peder Björk.

Mer läsning

Annons