Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittuniversitetet satsar på nya miljöer för aktivt lärande

/
  • Mittuniversitetet ligger redan i startgroparna och har börjat förbereda nya undervisningssalar som ska börja användas efter jul.

Nya mer flexibla miljöer för lärande och en ny pedagogik.
Mittuniversitetet satsar på helt nya undervisningslokaler som byggs upp för grupparbeten och med bildskärmar på väggarna.

Annons

– Det aktiva lärandets princip bygger på idén om "flexible learning", att vi ska hitta arbetsformer som skapar större utrymmen till diskussioner och problematisering, säger universitetslektor Göran Bostedt som leder projektet tillsammans med pedagogiska utvecklaren Laura Brander.

Det kan innebära att man spelar in föreläsningen som studenterna först tar del av, för att de sedan kommer bättre förberedda till undervisningen där man har diskussioner i ämnet.

Men det kräver nya fysiska miljöer med mycket skärmar, skrivytor och att podiet står mitt i rummet.

– Man måste visuellt förstärka intrycket av samtal, säger Göran Bostedt.

Undervisningen kan bygga på att man aktivt är på plats, eller via "blended learning" där man både har studenter närvarande eller som deltar via nätet.

Läs också: Betalade 172 000 kronor för att få inspiration i Singapore

– Nu ska vi bygga fem rum för aktivt lärande där vi utgår från att man är fysiskt på plats. Sen kommer vi att bygga två miljöer som möjliggör "blended learning", det vill säga en pedagogik som fokuserar på aktivt lärande, men med de begränsningar som det kan innebära att man är med via nätet, säger Göran Bostedt.

Förhoppningen är att den nya pedagogiken ska ge bättre undervisningsresultat och en bättre genomströmning av studenter.

– Men med all typ av utvecklingsarbete så finns det risker. Därför är det viktigt att vi utvärderar försöksverksamheten, säger han.

Samtidigt pekar han på att det inte finns någonting som säger att de här nya idéerna är sämre än traditionell undervisning.

– Det här kan ge oss mycket, men det ska utvärderas. Fungerar det inte ska det överges, men vi måste våga pröva, säger Bostedt.

Så studenterna blir försökskaniner?

– Ja, och lärarna kan man säga. För det kräver mycket initialt arbete i förändring av arbetssätt, säger Bostedt.

Ett antal miljoner ska nu satsas för att bygga om lokaler och ge stöd till lärarna för ett nytt arbetssätt.

Mer läsning

Annons